Clicky

dinsdag 16 juli 2024 - 05:16 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartHavenbedrijf Rotterdam moderniseert Scheurhaven op Landtong Rozenburg

Havenbedrijf Rotterdam moderniseert Scheurhaven op Landtong Rozenburg

ROTTERDAM – Hakkers Waterbouw BV is namens Havenbedrijf Rotterdam NV begonnen met de herinrichting en verdieping van de Scheurhaven op de Landtong Rozenburg, zodat de haven efficiënter kan worden gebruikt door de diverse maritieme dienstverleners. Onlangs werd daarvoor de veiligheidsverklaring ondertekend.

De herinrichting van de Scheurhaven is noodzakelijk omdat de huidige tien ligplaatsen voor slepers sterk zijn verouderd. De sleepboten van de havensleepdiensten zijn door de jaren heen groter geworden, met meer diepgang zodat er nu onvoldoende diepte is in de Scheurhaven. Alleen baggeren is geen optie, omdat de taluds al heel steil en aan het einde van de levensduur zijn. Bovendien is de haven te smal. Naast vervanging van de ligplaatsen is daarom structurele verdieping noodzakelijk.

Walstroom

Er komt een damwand van 300 meter om in deze smalle haven een diepgang van negen meter te kunnen realiseren. De pontons voor de sleepboten worden vernieuwd. Alle ligplaatsen krijgen walstroom. Die wordt in de bouwfase al benut om het grotendeels elektrische materieel van Hakkers op te laden. Zo kunnen er een volledig elektrisch werkschip, kraan, boorstelling en trilblok ingezet worden. Daarmee vermijdt Hakkers 97% CO2-uitstoot in de realisatiefase.

De uitvoering is complex, omdat de haven operationeel moet blijven tijdens de bouw. Daarom zijn de gebruikers van de haven intensief betrokken bij dit project.

Kunststof

De herinrichting past in het beleid van het Havenbedrijf dat erop is gericht om de bedrijfsvoering te verduurzamen. De Rotterdamse haven wil in 2050 klimaatneutraal zijn en tegelijkertijd vitaal en concurrerend blijven. Het Havenbedrijf geeft daarbij het voorbeeld. Zo wordt in de Scheurhaven voor het eerst in Rotterdam gewerkt met pontons van kunststof (HDPE) in plaats van staal. Het gaat in totaal om vijf pontons; twee van volledig kunststof geleverd door Damen Shipyards en drie door Hakkens geleverde hybride pontons. Daarbij is de bovenkant van staal en de rest van kunststof, zodat het ponton de krachten van zwaardere schepen (slepers) aan kunnen.

Het Havenbedrijf onderzoekt mogelijkheden om het gebruik van staal te verminderen en te vervangen door duurzamere alternatieven. Het ponton is duurzaam omdat HDPE – kunststof, lichter en daardoor minder CO2-uitstoot in de ‘life cycle’. Het materiaal is bovendien recyclebaar. Staal moet je coaten (zit chroom in), HDPE hoef je niet te conserveren. In de loop van juni komt het eerste ponton van kunststof naar de Margriethaven in Rotterdam om het te testen.

Masterplan Slepers

De toename van grote zeeschepen zorgt ervoor dat de vraag naar sleepbootassistentie is vergroot. Om kwalitatief goede en voldoende plekken voor de havensleepdiensten in de haven te hebben is in 2019 het Masterplan Slepers opgesteld. Dit plan omvat onder andere drie locaties die ontwikkeld moeten worden om voldoende havensleepdienst service te kunnen verlenen in het westelijk havengebied nu en ook op lange termijn.

De locaties zijn: Prinses Margriethaven, Yangtzekanaal en Scheurhaven. In de Prinses Margriethaven zijn zes ligplaatsen gerealiseerd en langs het Yangtzekanaal (recent gegund) worden twaalf ligplaatsen aangelegd. Met de realisatie van de tien ligplaatsen in dit Scheurhavenproject wordt het Masterplan Slepers afgerond. In het project worden tevens de ligplaatsen van de overige serviceverleners verplaatst.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10

Rijkswaterstaat werkt ruim anderhalve maand aan A10

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat voert van 20 juli tot 9 september groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen op de A10 Noord tussen knooppunt Watergraafsmeer en...
×