Clicky

vrijdag 21 juni 2024 - 12:34 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartDouane vindt 9 miljoen illegale sigaretten in Rotterdamse haven

Douane vindt 9 miljoen illegale sigaretten in Rotterdamse haven

ROTTERDAM – Op 20 mei heeft de Douane met het Combiteam Smoke een partij van 9 miljoen illegale sigaretten onderschept in de Rotterdamse haven.

De Douane trof de partij van 9 miljoen sigaretten aan na een onderzoek van het Combiteam Smoke. Naast de Douane nemen ook de FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) deel aan dit team. De sigaretten bevonden zich in een container die, volgens de opgegeven lading, haspels zou bevatten. De sigaretten worden vernietigd.

Misgelopen inkomsten

Als deze sigaretten op de Nederlandse markt zouden zijn afgezet, was de Nederlandse Staat ruim 2,5 miljoen euro aan accijnzen en belastinggeld misgelopen.

Samenwerken in de strijd tegen illegale tabakshandel

De Douane voert samen met de FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) een strijd tegen de illegale handel in tabaksproducten. Het Combiteam Smoke is het samenwerkingsverband waarin wij dit doen.

Toezicht op accijnsgoederen

Accijns is een zogenoemde indirecte belasting op de verkoop of het gebruik van bepaalde goederen. In Nederland moet accijns betaald worden over bijvoorbeeld tabak, alcohol en brandstoffen (minerale oliën).

De Douane is verantwoordelijk voor het innen van deze belasting en draagt deze af aan de Staat. Ook houdt de Douane toezicht op accijnsgoederen.

Van de opbrengst van deze en andere belastingen betaalt de overheid belangrijke zaken. Denk aan scholen, ziekenhuizen, maar ook veiligheidsdiensten als politie en brandweer.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur eerst naar het ziekenhuis en vervolgens naar de gevangenis [+foto]

LANDSTUHL - Vrijdagochtend vroeg vond er een ernstig verkeersongeval plaats op het knooppunt Landstuhl, waarbij de chauffeur lichtgewond raakte. De 59-jarige chauffeur reed met zijn...
×