Clicky

vrijdag 21 juni 2024 - 12:17 uur
HomeOVERIG NIEUWSWerk & InkomenVakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

Vakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

UTRECHT – Vakbonden FNV en CNV kondigen opnieuw stakingen in de metaalsector aan. Werknemers van metaalbedrijven dreigen donderdag 24 uur het werk neer te leggen in Drenthe en vrijdag in Noord-Holland en Utrecht. Werkgevers blijven zich volgens de bonden verzetten tegen een goede cao voor de ongeveer 360.000 medewerkers.

Werknemers blijven staken totdat er voor de vakbond een goede cao ligt, zegt FNV-onderhandelaar Peter Reniers. “We hebben de afgelopen cao-periode fors ingeleverd op koopkracht, maar hier lijken de werkgevers totaal geen boodschap aan te hebben.” De cao geldt voor werknemers van kleinere metaal- en techniekbedrijven, zoals installatie- of isolatiebedrijven. Bij bijvoorbeeld Spie, Unica en Equans wordt gestaakt.

FNV wil onder meer een structurele loonsverhoging van ruim 10 procent om de gestegen inflatie te compenseren. Daarbovenop wil de vakbond een salarisverhoging van 100 euro bruto per maand om de koopkracht te verbeteren.

Hervatting overleg

Bijna zeshonderd werknemers deden mee aan een 24 uursstaking in Friesland en de Noordoostpolder vorige maand. FNV-bestuurder Wilma Nieveen zei daarbij dat de werkonderbreking impact had op de productie bij bedrijven en dat sommige afdelingen volledig stillagen.

“Stakingen brengen nieuwe cao’s in de metaal en techniek niet dichterbij”, zegt Ron Follon, onderhandelaar namens de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT). Voor nieuwe cao’s moet het overleg volgens hem worden hervat. Hij roept de vakbonden daarom op om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De werkgevers hadden eerder een naar eigen zeggen “stevig eindbod” gedaan met een “flinke” loonsverhoging van ruim 9 procent. “De vakbonden houden vast aan een looneis van ruim 13 procent. Daarmee plaatsen ze zich buiten de realiteit. Dit kunnen werkgevers simpelweg niet dragen”, stelde Follon vorige maand.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Uitstoot in de Scheepvaart

Uitstoot in de zeevaart daalt niet

DEN HAAG - De uitstoot van stikstofoxides in de zeevaart is hoger dan verwacht ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Deze luchtvervuiling geeft gezondheidsproblemen...
×