Clicky

zondag 19 mei 2024 - 17:03 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsInternationaal Gerechtshof houdt deze week zittingen over Rafah

Internationaal Gerechtshof houdt deze week zittingen over Rafah

DEN HAAG – Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag buigt zich deze week over de situatie in Rafah. Zuid-Afrika heeft het hof gevraagd aanvullende maatregelen te nemen om de Palestijnse bevolking te beschermen.

Het hof zegt op donderdag en vrijdag bijeen te komen. Op de eerste dag komen vertegenwoordigers van Zuid-Afrika aan het woord. Israël mag een dag later reageren.

Zuid-Afrika stapte vorig jaar al naar hof vanwege de oorlog in Gaza en deed deze maand een aanvullend verzoek. Het land wil onder meer dat het ICJ Israël opdracht geeft om “zich terug te trekken en het militaire offensief in het gouvernement Rafah te staken”.

Grote zorgen

Internationaal bestaan grote zorgen over de situatie in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook. Daar zijn veel Palestijnen naartoe gevlucht. Israël ziet Rafah als het laatste grote bolwerk van Hamas en wil de groep ook daar uitschakelen.

Het ICJ is gevestigd in het Vredespaleis en is het hoogste hof van de Verenigde Naties. Het gerechtshof kan bindende uitspraken doen over conflicten tussen staten.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Opnieuw code geel in oosten en zuiden vanwege onweersbuien met veel...

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk...