Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 21:24 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSOpenbaar VervoerFriesland vindt nieuwe dieselbussen maand voor stop geen probleem

Friesland vindt nieuwe dieselbussen maand voor stop geen probleem

LEEUWARDEN – Het provinciebestuur van Friesland vindt het niet erg dat vervoerder Qbuzz in december 2024 nieuwe dieselbussen gaat gebruiken. Vanaf januari 2025 mogen alleen nog bussen zonder uitstoot in gebruik worden genomen. De dieselbussen mogen maximaal vijf jaar rijden, want vanaf 2030 mag geen enkele bus nog broeikasgassen uitstoten.

De fractie van GrienLinks had het dagelijks bestuur van de provincie vragen gesteld over de dieselbussen. De partij vindt het namelijk niet samengaan met de doelen voor schoner openbaar vervoer. De concessie van Qbuzz begint in december van dit jaar en de vervoerder gebruikt die ene maand om meerdere dieselbussen in gebruik te nemen, wat daarna dus niet meer mag. Qbuzz verzorgt tot zeker 2034 het busvervoer in Friesland.

Het college van Gedeputeerde Staten denkt dat de dieselbussen geen probleem zijn voor de uitstootdoelen. Het doel om in 2030 “zero emissie” te rijden, blijft staan, aldus het college in antwoorden op de vragen van GrienLinks.

“Qbuzz vindt uitstootvrij openbaar vervoer ontzettend belangrijk”, zegt een woordvoerder van het busbedrijf. Het was volgens Qbuzz echter onmogelijk om direct voldoende stroom te hebben om een volledige elektrische busvloot te kunnen opladen. De vervoerder neemt wel meerdere elektrische bussen over van de huidige vervoerder Arriva. Daarbij blijft al het openbaar vervoer op de Waddeneilanden uitstootvrij, aldus Qbuzz.

Volgens het Friese college zijn de dieselbussen nog nodig, omdat er niet genoeg oplaadruimte is om met alleen elektrische bussen te rijden. Dat komt door het overvolle stroomnet, de zogeheten netcongestie. Meerdere vervoerders hebben bij de aanbesteding aangegeven dat “volledig zero emissie rijden vanaf de start” niet mogelijk is, schrijft het college. De dieselbussen zijn volgens de provincie en Qbuzz nodig om direct betrouwbaar busvervoer te hebben in december 2024.

Qbuzz zegt dat de dieselbussen na vijf jaar nog steeds veel waarde hebben en dan kunnen worden doorverkocht. “We hebben met onze leveranciers afspraken gemaakt over een herbestemming van de bussen binnen Europa.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

onweer

Waarschuwing voor ‘stevige onweersbuien’ geldt niet meer

DE BILT - De code geel die door het KNMI was afgegeven voor de middag en avond voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en...