Clicky

zondag 19 mei 2024 - 04:25 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSPersonenvervoerDe Lijn gunt raamovereenkomst elektrische bussen aan Spaanse busbouwer Irizar e-Mobility

De Lijn gunt raamovereenkomst elektrische bussen aan Spaanse busbouwer Irizar e-Mobility

MECHELEN – De raad van bestuur van het Belgische De Lijn heeft een raamovereenkomst voor honderd voertuigen gegund aan de Spaanse busbouwer Irizar e-Mobility.

“Met deze overeenkomst heeft De Lijn de extra mogelijkheid om e-bussen voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) te bestellen. Dit type voertuig is groter, biedt meer ruimte en heeft een hoog comfort. Op die manier kan de vervoersmaatschappij komende jaren volop nieuwe e-bussen bestellen en de vergroening van de busvloot verderzetten”, aldus de Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

De Irizar e-bussen voor HOV hebben een moderne look en feel met een binnen-uitvoering die nog meer gericht is op het comfort van de reizigers dan de reguliere e-bussen. Ze beschikken bijvoorbeeld niet alleen over USB-laadpunten voor GSM’s, maar ook over GSM-houders en leeslampen.

Er zijn ook stoelen met een hogere rugleuning en via lagere en bijkomende glaspartijen komt er meer natuurlijk licht in de binnenruimte. Het harmonica-gedeelte met een heupsteun geeft een bijzonder open en licht gevoel aan de reizigers. Net als de andere e-bussen beschikken deze voertuigen over een elektrisch bediende oprijplaat voor minder mobiele reizigers en infoschermen met halteaanduiding.

De offerte van de Spaanse leverancier Irizar e-Mobility, producent van elektrische voertuigen binnen de Irizar Group, kwam als de best gerangschikte uit deze aanbestedingsprocedure. Van de acht geselecteerde kandidaat-inschrijvers dienden er drie een offerte in. Deze voldeden allen aan de minimumvereisten van het bestek. Irizar was de sterkste kandidaat. Hun e-bussen rijden rond in verschillende Spaanse steden zoals Barcelona, maar ook in het Franse Amiens en Schaffhausen in Zwitserland.

“De bussen worden ingezet op een aantal lijnen in Vlaanderen, de zogenaamde HOV-verbindingen. Dit zijn verbindingen met extra doorstromingsmaatregelen die reizigers vlot en sneller over vaak grotere afstanden op hun bestemming brengen, zoals de Limburgse as tussen Hasselt en Maasmechelen. Zo vormen ze een goede oplossing om de onderontwikkeling van het spoornet in Limburg op te vangen. Later volgen ook de HOV-lijnen van Hasselt naar Maastricht en naar Noord-Limburg”, vertelt de Vlaams minister van Mobiliteit. ​

“Met Irizar hebben we een bijkomende leverancier die een sterke reputatie heeft in de markt van e-bussen voor dit hoger segment”, zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. “E-bussen voor HOV onderscheiden zich van gewone e-bussen door een meer gestroomlijnd exterieur en een hoogwaardige binneninrichting.”

“We danken De Lijn dat de Vlaamse Vervoermaatschappij haar vertrouwen aan Irizar e-Mobility geschonken heeft”, zegt de besturende directeur Iñigo Etxeberria. “De Lijn draagt op significante wijze bij aan de elektrificering van het openbaar vervoer. Irizar e-Mobility is een trotse ondersteuner van dit proces met onze ervaring, technologie en kracht.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

onweer

Waarschuwing voor ‘stevige onweersbuien’ geldt niet meer

DE BILT - De code geel die door het KNMI was afgegeven voor de middag en avond voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en...