Clicky

maandag 27 mei 2024 - 02:36 uur
HomeOVERIG NIEUWSFinancieelAir France-KLM omlaag op negatief Damrak

Air France-KLM omlaag op negatief Damrak

AMSTERDAM – Air France-KLM was dinsdag een van de grootste dalers op het Damrak na de publicatie van tegenvallende resultaten. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis.

Het verlies had onder andere te maken met hoge kosten voor KLM als gevolg van verstoringen in januari en februari. Daardoor moest de luchtvaartmaatschappij reizigers compenseren. Ook kwam er minder omzet uit de vrachtdivisie van het concern. Het aandeel eindigde onderaan de MidKap-index met een verlies van 4,3 procent.

De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, sloot 0,4 lager op 878,83 punten. De MidKap verloor 1,1 procent op 915,44 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren ruim 1 procent. Londen stond een fractie lager.

Philips

Bij de middelgrote fondsen ging Arcadis, met een daling van 3,9 procent, flink omlaag na teleurstellende resultaten. Het advies- en ingenieursbureau boekte meer omzet en winst in het eerste kwartaal en zag de orderportefeuille tot een recordniveau stijgen. Toch hadden beleggers hogere verwachtingen.

Philips verloor bij de hoofdfondsen 1,1 procent. Het zorgtechnologieconcern werd maandag nog ruim 29 procent meer waard. Beleggers reageerden verheugd op de schikking die Philips trof voor claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf. De schikking viel lager uit dan verwacht en neemt voor Philips een groot deel van de onzekerheid weg rondom de al jaren voortslepende affaire. De banken UBS en Deutsche Bank haalden Philips van de verkooplijst.

Duitse autofabrikanten

Het Italiaanse investeringsbedrijf Exor, met een groot belang in Philips, verloor 2,3 procent en bungelde daarmee onderaan de AEX. Maandag steeg het aandeel met 4 procent op het nieuws van Philips.

In Frankfurt daalden Volkswagen en Mercedes-Benz met meer dan 5 procent. De beide Duitse autofabrikanten zagen de verkopen en de winst flink dalen in de eerste drie maanden van het jaar.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Qatar Airways

Twaalf gewonden bij nieuw incident met turbulentie in vliegtuig

DUBLIN - In een vliegtuig van Qatar Airways dat onderweg was van Doha (Qatar) naar Dublin, zijn twaalf mensen lichtgewond geraakt door turbulentie boven...