Clicky

maandag 27 mei 2024 - 04:26 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsNetanyahu verhoogt druk op Hamas om gijzelaars vrij te krijgen

Netanyahu verhoogt druk op Hamas om gijzelaars vrij te krijgen

JERUZALEM – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu belooft de “militaire en politieke druk” op Hamas te verhogen om gijzelaars vrij te krijgen. Israël schat dat Hamas nog 133 gijzelaars vasthoudt in de Gazastrook, van wie een deel is overleden.

“In de komende dagen zullen we militaire en politieke druk op Hamas verhogen, omdat dit de enige manier is om onze gijzelaars vrij te krijgen”, aldus de premier in een videoboodschap aan de vooravond van de joodse feestdag Pesach. Hij dreigt “extra en pijnlijke klappen uit te delen”, zonder daar verdere informatie over vrij te geven.

Volgens Netanyahu heeft Hamas zijn standpunt over een staakt-het-vuren om de uitruil van gevangenen mogelijk te maken verhard. “In plaats van af te wijken van zijn radicale standpunten bouwt Hamas nu voort op de verdeeldheid onder ons, aangemoedigd door de druk die op de Israëlische regering wordt uitgeoefend.” Israël heeft herhaaldelijk aangekondigd dat het leger een grondaanval gaat uitvoeren op de Gazaanse stad Rafah, ondanks internationale druk van bondgenoten om dit niet te doen.

Hamas nam enkele honderden Israëliërs en buitenlanders mee naar de Gazastrook toen de groepering Israël op 7 oktober aanviel. Een deel van de gijzelaars kwam vorig jaar vrij tijdens een tijdelijk staakt-het-vuren met gevangenenruilen, anderen werden door het Israëlische leger teruggehaald. Een nieuwe deal voor de vrijlating van gijzelaars blijft uit. Volgens sommige Israëliërs doet Netanyahu’s regering niet genoeg om alle gijzelaars terug te halen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Qatar Airways

Twaalf gewonden bij nieuw incident met turbulentie in vliegtuig

DUBLIN - In een vliegtuig van Qatar Airways dat onderweg was van Doha (Qatar) naar Dublin, zijn twaalf mensen lichtgewond geraakt door turbulentie boven...