Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 14:31 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartIran: vrachtschip MSC Aries opgebracht om overtreding zeerecht

Iran: vrachtschip MSC Aries opgebracht om overtreding zeerecht

TEHERAN -Het onder Portugese vlag varende containervrachtschip de MSC Aries is volgens de Iraanse autoriteiten zaterdag bij de Straat van Hormuz opgebracht omdat er overtredingen van het zeerecht werden begaan.

De bemanning van het schip heeft toen ook niet gereageerd op verzoeken om in contact te treden met de Iraniërs, aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij voegde er aan toe dat het vaartuig ongetwijfeld banden met Israël heeft. De 366 meter lange MSC Aries bevindt zich inmiddels in Iraanse territoriale wateren en lijkt naar de haven Bandar Abbas te varen.

Het schip werd zaterdag geënterd door het Iraanse Korps van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) dat ook marine-taken heeft. Daarbij werd melding gemaakt dat het schip banden met Israël had, maar niets over overtreding van vaarvoorschriften.

De Iraanse woordvoerder heeft beklemtoond dat “Iran streeft naar een veilige omgeving voor de scheepvaart in de Perzische Golf en de Straat van Hormuz” die de opening naar de Golf van Oman en de oceaan vormt. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de MSC Aries. Dat schip heeft 25 mensen aan boord onder wie bemanningsleden uit India en Rusland. Over hun lot is nog niets bekendgemaakt. Het vaartuig was op weg van de Verenigde Arabische Emiraten naar India.

Het aanhouden van het vrachtschip bij de zeestraat heeft tot veel zorgen geleid, onder meer over de energieprijzen. De zeestraat, die op sommige plekken slechts circa vijftig kilometer breed is, is cruciaal voor de export van olie en gas uit de landen rond de Perzische Golf.

Ongeveer een kwart van de olie die in de wereld wordt gebruikt, moet eerst door de zeestraat heen. Dat geldt ook voor naar schatting een derde van het vloeibaar gemaakte aardgas (lng). Een zegsman van het IRGC dreigde afgelopen week al dat de Straat van Hormuz gesloten zou kunnen worden. Dat was voor er sprake was van de aanhouding van de MSC Aries en voor de Iraanse aanval op Israël.

Het opgebrachte schip is waarschijnlijk van het Britse bedrijf Zodiac Maritime dat in handen is van een Israëlische miljardair. Het wordt geëxploiteerd door MSC, een van origine Italiaanse scheepvaartgigant. Het bedrijf spant zich naar eigen zeggen in voor de veiligheid van de bemanning en de terugkeer van het schip.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Singapore Airlines

Singapore Airlines kan claims van “acht cijfers” tegemoetzien

SINGAPORE - Singapore Airlines moet volgens schadedeskundigen vrezen voor forse schadeclaims van passagiers die deze week gewond raakten toen een toestel van de luchtvaartmaatschappij...