Clicky

maandag 20 mei 2024 - 11:24 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsChina wil strategische samenwerking met Rusland opvoeren

China wil strategische samenwerking met Rusland opvoeren

BEIJING – China wil de strategische samenwerking met Rusland versterken. Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi dinsdag gezegd bij een bezoek aan Beijing van zijn Russische evenknie Sergej Lavrov, berichten Russische staatsmedia.

“Beijing en Moskou zullen de strategische samenwerking op het wereldtoneel blijven versterken en elkaar krachtige steun blijven geven”, aldus Wang volgens persbureau RIA Novosti. “China zal de stabiele ontwikkeling van Rusland onder leiding van Poetin steunen. Ik denk dat het Russische volk onder het sterke leiderschap van president Poetin een mooie toekomst zal hebben”, zei hij nog.

Lavrov bedankte China voor zijn “steun” na de recente herverkiezing van president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de twee landen samen beter een vuist kunnen maken tegen de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten, die zouden proberen om hun invloed uit te breiden.

Wang wil volgens Russische media niet dat de NAVO haar activiteiten in de Oost-Aziatische regio uitbreidt. Lavrov vindt de westerse alliantie überhaupt geen relevant orgaan meer om mee te overleggen.

China en Rusland hebben de afgelopen jaren de economische samenwerking en diplomatieke contacten opgevoerd. Enkele dagen voor de Russische invasie van Oekraïne sloten ze een partnerschap “zonder grenzen”, maar ook daarna is de band alleen maar hechter geworden.

Westerse landen dringen er bij Beijing regelmatig op aan zijn invloed op Moskou te gebruiken om tot een vredesakkoord met Oekraïne te komen. China zegt neutraal te zijn in het conflict.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

DUBLIN - Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse...