Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 22:32 uur
HomeOVERIG NIEUWSBedrijfsnieuwsMAN breidt zijn emissievrije portfolio uit met MAN hTGX

MAN breidt zijn emissievrije portfolio uit met MAN hTGX

Bedrijfswagenfabrikant MAN Truck & Bus wordt de eerste Europese vrachtwagenproducent die een kleine serie met een waterstofverbrandingsmotor op de markt brengt. De aanvankelijk geplande kleine serie van ongeveer 200 exemplaren moet al in 2025 aan klanten in Duitsland, Nederland, Noorwegen, IJsland en geselecteerde niet-Europese landen worden geleverd. De ‘MAN hTGX’, zoals het voertuig zal gaan heten, biedt een alternatieve emissievrije aandrijfvariant voor speciale toepassingen, bijvoorbeeld voor het transport van zware goederen – zoals bouwwerkzaamheden, tanktransport of houttransport.

Ook kan de hTGX een milieuvriendelijk alternatief zijn voor batterij-elektrische vrachtwagens voor gebruik in gebieden zonder voldoende laadinfrastructuur of voor markten waar al voldoende waterstof beschikbaar is. MAN zal de hTGX in 2024 voor het eerst aan klanten overdragen en vanaf 2025 opschalen. MAN is sinds 2023 marktleider voor elektrische stadsbussen in Europa.

“We blijven ons richten op batterij-elektrische voertuigen om het goederenvervoer over de weg koolstofvrij te maken. Deze hebben momenteel duidelijke voordelen ten opzichte van andere aandrijfconcepten op het gebied van energie-efficiëntie en bedrijfs- en energiekosten. Vrachtwagens aangedreven door waterstofverbrandingsmotoren zijn echter een nuttige aanvulling voor speciale toepassingen en markten. Wij verwachten dat wij het overgrote deel van de transporttoepassingen van onze klanten het beste kunnen bedienen met vrachtwagens op batterijen. Voor speciale toepassingen is waterstofverbranding of in de toekomst brandstofceltechnologie een geschikte aanvulling. De waterstofverbrandingsmotor H45 is gebaseerd op de beproefde D38-dieselmotor en wordt geproduceerd in de motoren- en accufabriek in Neurenberg. Door het gebruik van bekende technologie zijn we in staat om in een vroeg stadium de markt te betreden en daarmee een beslissende impuls te geven aan de verdere ontwikkeling van de waterstofinfrastructuur. Met de hTGX hebben we nu een aantrekkelijk product aan ons emissievrije portfolio toegevoegd”, zegt Friedrich Baumann, lid van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus en verantwoordelijk voor Sales & Customer Solution.

MAN hTGX

De waterstofaandrijving is met name geschikt voor speciale transporttaken die een speciale asconfiguratie vereisen of waarbij er vanwege de noodzaak voor carrosseriewerkzaamheden geen ruimte is voor de accu op het frame. De MAN hTGX biedt een hoog laadvermogen en een maximale actieradius tot 600 kilometer in de aanvankelijk aangeboden 6×2- en 6×4-asvarianten. De gebruikte waterstofverbrandingsmotor H45 heeft een vermogen van 383 kW of 520 pk en een koppel van 2500 Nm bij 900-1300 tpm. De directe injectie van waterstof in de motor zorgt voor een bijzonder snelle vermogensafgifte. Met waterstof gecomprimeerd tot 700 bar (CG H2) en een tankinhoud van 56 kg kan het voertuig in minder dan 15 minuten worden getankt. Met minder dan 1 g CO2/tkm zal de MAN hTGX voldoen aan de criteria als een ‘zero-emission vehicle’ onder de nieuwe geplande EU-CO2-wetgeving.

Dr. Frederik Zohm, lid van de Raad van Bestuur voor Onderzoek & Ontwikkeling, voegt hieraan toe: “De nieuwe CO2-regelgeving op EU-niveau zal vrachtwagens met waterstofverbrandingsmotoren classificeren als emissievrije voertuigen. Dit betekent dat dergelijke voertuigen volledig bijdragen aan onze CO2-vlootdoelstellingen, die ook opent de deur voor deze kleine serie die een aanvulling vormt op batterij-elektrische voertuigen. Tegelijkertijd profiteren onze klanten, afhankelijk van het land, bijvoorbeeld van overeenkomstige tolverlagingen. Op de MAN-locatie in Neurenberg beschikken we over de meest innovatieve motortechnologie en tientallen jaren ervaring in het gebruik van waterstof als brandstof. Wij maken hiervan gebruik en presenteren met de MAN hTGX een echte MAN. De nieuwe waterstofverbrandingstruck is gebaseerd op de beproefde TG-voertuigserie en overtuigt door de hoogste kwaliteit en ongecompliceerd onderhoud. We zullen brandstofceltechnologie op basis van batterijtechnologie en waterstof blijven onderzoeken. Ook de H2-brandstoftechnologie is bij MAN in voorbereiding. Het zal echter nog enkele jaren duren voordat de technologie echt marktrijp en concurrerend is.”

Net als bij e-mobiliteit legt MAN niet alleen de nadruk op de ontwikkeling en productie van innovatieve en betrouwbare voertuigen in overeenstemming met zijn ‘Simplifying Business’-claim, maar ondersteunt het klanten ook met uitgebreide service- en adviesaanbiedingen bij de overstap van diesel- naar emissievrije voertuigen.

MAN en waterstof – een lange geschiedenis

MAN heeft een lange geschiedenis met waterstofaandrijvingen, het bedrijf doet hier al tientallen jaren onderzoek naar. MAN Truck & Bus presenteerde in 1996 op de Hannover Messe de eerste bus op waterstof: de stadsbus SL 202 werd aangedreven door een aardgasmotor die was aangepast voor waterstofgebruik. Na de Hannover Messe voltooide het voertuig een driekwart jaar durende testfase in Erlangen, waarin het 13.000 kilometer aflegde en 60.000 passagiers vervoerde. De bus arriveerde uiteindelijk in 1997 in München en werd daar met succes ingezet in de lijndienst. Dit werd in 1998 gevolgd door drie gelede bussen voor de luchthaven van München, die tot 2008 werden gebruikt, en nog eens 14 waterstofbussen tussen 2006 en 2009.

Naast de eerdere en recentere ervaring met bedrijfsvoertuigen, ontwikkelt en test MAN nu ook de waterstofmotor voor de MAN Engines-divisie in een breed scala aan toepassingen op en naast de weg en op het water. Het is bijvoorbeeld zeer geschikt voor speciale voertuigen – zoals sneeuwkatten – voor treinen op niet-elektrificeerbare routes en voor graafmachines en kranen. Toepassing in warmtekrachtcentrales is ook zinvol, vooral als de opgewekte warmte naast de elektriciteit kan worden benut.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

onweer

Waarschuwing voor ‘stevige onweersbuien’ geldt niet meer

DE BILT - De code geel die door het KNMI was afgegeven voor de middag en avond voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en...