Clicky

dinsdag 21 mei 2024 - 05:34 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartMaersk noemt het tweede schip van zijn grote methanolvloot de 'Astrid Maersk'

Maersk noemt het tweede schip van zijn grote methanolvloot de ‘Astrid Maersk’

YOKOHAMA – Tijdens een ceremonie die vandaag in Yokohama, Japan werd gehouden, werd ‘s werelds tweede grote containerschip met methanol de naam “Astrid Mærsk” gegeven. Mevrouw Liza Uchida, echtgenote van Nissan-CEO Makoto Uchida, fungeerde als meter en doopte het schip.

“Astrid Mærsk” is het tweede van Maersk’s achttien grote methanolschepen, gepland voor levering tussen 2024 en 2025. Deze nieuwe vlootserie zal naar verwachting aanzienlijk bijdragen aan de netto-nuldoelstellingen van Maersk en klanten ondersteunen bij het bereiken van hun doelstellingen op het gebied van koolstofarm maken.

“We zijn echt enthousiast om ‘Astrid Mærsk’ te verwelkomen in onze nieuwe vloot die op groene methanol kan varen. Met dit schip en haar zusterschepen zet Maersk belangrijke stappen op weg naar de energietransitie van het zeevervoer. Niemand kan dit alleen. Om groene toeleveringsketens mogelijk te maken en de ontwikkeling van de scheepvaart naar een netto-nul-uitstoot te versnellen, is voortdurende moedige actie van toegewijde klanten als Nissan, sectorgenoten en leveranciers essentieel. Belangrijk is dat, om het momentum vast te houden, er behoefte is aan mondiale regelgeving van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) om de prijskloof tussen fossiele en groene brandstoffen te dichten en zo een gelijk speelveld te garanderen”, aldus Vincent Clerk Chief Executive Officer van AP Moller-Maersk.

De naamgevingsceremonie vond plaats in de Daikoku Pier Cruise Terminal in de stad Yokohama, waar het publiek zich ook kon registreren en aan boord kon gaan voor een bezoek aan het schip.

“Yokohama neemt een bijzondere plaats in de geschiedenis van Maersk in. Sinds het eerste schip een eeuw geleden de haven van Yokohama aandeed, hebben we samengewerkt met onze vele partners en belanghebbenden in de stad. De ceremonie van vandaag symboliseert onze duurzame relatie met Yokohama en Japan als geheel. Terwijl we aan onze ‘All the Way to Zero’-reis beginnen, zijn de steun en het partnerschap van de Japanse gemeenschap van onschatbare waarde. We zullen prioriteit blijven geven aan onze inspanningen om de impact van onze activiteiten op het milieu en het klimaat te minimaliseren en tegelijkertijd de economische groei en welvaart in de regio te bevorderen”, zei Toru Nishiyama Managing Director van Maersk Noordoost-Azië.

Maersk heeft voor het hele bedrijf een op wetenschap gebaseerde netto-nul-uitstoot van broeikasgassen voor 2040 vastgesteld en heeft ook tastbare en ambitieuze kortetermijndoelstellingen voor 2030 vastgesteld om aanzienlijke vooruitgang te garanderen. Het bedrijf gaat 25 van zijn containerschepen uitrusten met dual-fuel motoren die op groene methanol kunnen varen. Onder deze schepen bevinden zich het feederschip ‘Laura Mærsk’, dat in september 2023 werd ingezet voor de intra-Europese handel, en ‘Ane Mærsk’, een groot containerschip met een capaciteit van 16.000 TEU dat in januari 2024 werd ingezet voor de handel tussen Azië en Europa.

De samenwerking tussen Maersk en de stad Yokohama is gericht op de ontwikkeling van een groene infrastructuur voor het bunkeren van methanol in Yokohama, waarmee de toewijding van Maersk aan het terugdringen van de uitstoot en het bevorderen van milieuvriendelijke praktijken binnen de maritieme industrie verder wordt versterkt.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vliegtuig moet omkeren voor voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL -Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow...