Clicky

dinsdag 28 mei 2024 - 20:40 uur
Home Blog

Aangifte tegen BNNVARA-presentator Khalid Kasem vanwege oplichting

AMSTERDAM – Tegen voormalig advocaat en BNNVARA-presentator Khalid Kasem is begin april aangifte gedaan om oplichting. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van het AD. Volgens de krant is de aangifte gedaan door een advocaat, maar hier wil het OM niks over zeggen.

Het AD bracht begin januari naar buiten dat Kasem in zijn tijd als advocaat onder meer een ambtenaar van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zou hebben omgekocht om een cliënt eerder vrij te krijgen. De krant zou hier opnames van hebben.

Eind maart meldde de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten geen aanwijzingen te hebben gevonden voor omkoping, of pogingen daartoe, van selectiefunctionarissen door de presentator. Degene die de aangifte heeft gedaan is het niet eens met dit oordeel. Een woordvoerder van het OM laat weten dat eerst het onderzoek van de Rijksrecherche wordt afgewacht voordat de aangifte beoordeeld wordt. Hij weet niet hoelang dit nog duurt.

BNNVARA liet eind april weten niets te kunnen zeggen over de toekomst van Khalid Kasem bij de omroep. Sophie Hilbrand maakte tot begin dit jaar een talkshow in de vooravond met Kasem. Maar de oud-advocaat legde eind januari zijn werk neer nadat hij in verband werd gebracht met omkoping. Pauw vervangt hem sindsdien. Eerder zei BNNVARA dat Kasem in elk geval tot juni niet op televisie te zien zou zijn.

PVV en NSC: Tata moet vergroening zoveel mogelijk zelf betalen

DEN HAAG – De coalitiepartijen PVV en NSC willen dat Tata Steel zoveel mogelijk zelf investeert in verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Ook willen zij, net als BBB, harde garanties dat het bedrijf ook op de lange termijn in Nederland blijft. Zo niet, dan moet het mogelijk zijn geld dat de overheid in vergroening heeft gestoken, terug te halen.

Het demissionaire kabinet koos er onlangs voor met Tata te gaan onderhandelen over een verduurzamingsplan waar de overheid ook aan bijdraagt. Afhankelijk van de uitkomsten kan de rekening voor de staatskas oplopen tot zo’n 3 miljard euro. De Tweede Kamer bespreekt dinsdag met welke opdracht de onderhandelaars namens de overheid op pad worden gestuurd.

Wat PVV-Kamerlid Rachel van Meetelen betreft, betaalt Tata zoveel mogelijk van de plannen zelf. De bijdrage van de overheid moet afhankelijk zijn van aantoonbare resultaten op het gebied van verduurzaming en verbetering van de gezondheid van omwonenden. En als Tata uiteindelijk toch besluit Nederland te verlaten, moet het volgens de PVV de uitgekeerde subsidies terugbetalen.

Gemeenschapsgeld

“Het gaat over veel gemeenschapsgeld”, benadrukt ook NSC’er Femke Zeedijk. “We vragen elke burger van Nederland een paar honderd euro uit zijn eigen portemonnee bij te dragen voor een bedrijf dat toch ook veel negatief in het nieuws is geweest. Dat vraagt om extra zorgvuldigheid.”

Een blik in het jaarverslag leert Zeedijk bovendien dat het bedrijf er financieel prima voorstaat. “Tata is een huis, zonder hypotheek, maar met een extreem slecht energielabel”, concludeert zij. Ook dankzij het “extreem rijke” moederbedrijf uit India moet Tata volgens haar best in staat zijn een groot deel van de benodigde investeringen zelf te financieren.

Oppositie

Ook de linkse oppositie is voor harde onderhandelingen en dringt aan op meer zeggenschap voor de overheid bij Tata. “Zeker als er zoveel miljarden tegenaan gaan”, zegt Joris Thijssen van GroenLinks-PvdA. Wat de SP betreft bedingt het kabinet een aandelenbelang voor de overheid. “Voor iedere euro steun moet democratische zeggenschap terugkomen.”

VVD’er Silvio Erkens waarschuwt de andere partijen niet al te harde eisen te stellen. “Het is vast goed bedoeld, maar als het ervoor zorgt dat het bedrijf besluit geen maatwerkafspraak meer te maken, dan hebben we een probleem met elkaar.” Hij vreest dat Tata dan niet verduurzaamt en over een paar jaar verdwijnt.

Van Zwol en Schoof gaan komende weken samen kabinet formeren

Van Zwol en Schoof

DEN HAAG – De komende weken gaan formateur Richard van Zwol en beoogd premier Dick Schoof samen een kabinetsploeg bij elkaar zoeken. De Tweede Kamer had Van Zwol al opdracht gegeven een kabinet te vormen, maar de rol van de premierskandidaat was daarin nog onduidelijk. Schoof zal deelnemen aan de gesprekken die Van Zwol met kandidaat-bewindspersonen voert.

De premierskandidaat is per direct gestopt als hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid om zich te kunnen richten op het vormen van een kabinet. Van Zwol zegt dat hij in theorie de rol van formateur volledig aan Schoof had kunnen overdragen, maar dat dit vooral veel tijd had gekost. Er had dan namelijk een Kamerdebat moeten komen om Schoof aan te wijzen als formateur. “En dan zijn we een week verder om alleen een wisseling van namen te doen”, zegt Van Zwol daarover.

De komende dagen wordt verder onderhandeld hoe de posten van het kabinet worden verdeeld. Dat zal gebeuren naar verhouding van het zetelaantal in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. De post van minister-president staat los van die verdeling. Normaal gesproken levert de grootste partij de premier en de tweede partij de minister van Financiën, maar door deze afspraak is het mogelijk dat de financiënminister van PVV-huize komt.

Nadat Van Zwol en Schoof een kabinet hebben gevormd, worden alle ministers en staatssecretarissen onderworpen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. De premier is hiervan uitgezonderd. Na de hoorzittingen volgt de bordesscène. Daarna komt de ministersploeg voor het eerst bij elkaar in het zogeheten constituerend beraad. Daarin worden de laatste afspraken gemaakt over de exacte taakverdeling van de ministers en staatssecretarissen.

De formatie moet uiterlijk 26 juni klaar zijn, aldus Van Zwol.

Knot vindt dat ECB ‘voet van de rem’ kan halen

Klaas Knot

LONDEN – Steeds meer bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) staan positief tegenover renteverlagingen binnen afzienbare tijd.

De Nederlandse centralebankpresident Klaas Knot voegde zich vandaag bij dat rijtje. In een speech in Londen zei hij dat binnenkort “de voet geleidelijk van de rem” kan in de strijd tegen hoge inflatie.

“We hebben er steeds meer vertrouwen in dat de inflatie op tijd terugkeert richting de doelstelling”, zei hij op een conferentie. “Als gevolg daarvan kan het snel gepast zijn om het huidige restrictieve monetaire beleid te versoepelen en onze voet geleidelijk van de rem te halen.” De president van De Nederlandsche Bank benadrukt dat de “precieze timing, snelheid en schaal” afhangt van nieuwe gegevens over de inflatie.

De verwachting is dat de ECB de leenkosten bij de rentevergadering volgende week verlaagt. Afgelopen weekend zei de gouverneur van de centrale bank van Italië, Fabio Panetta, dat de omstandigheden goed zijn voor een renteverlaging.

ILT onderschept 40 ton F-gassen in drie vrachtwagens uit Turkije

Foto: ILT

DEN HAAG – Op 20 maart zijn er bij Venlo aan de grens drie vrachtwagens uit Turkije onderschept met ruim 3500 cilinders met daarin ongeveer 40 ton aan F-gassen, ook wel bekend als broeikasgassen. De inbeslaggenomen lading heeft een CO2-equivalent van 64.778 ton. Voor de invoer van deze partij waren niet de juiste vergunningen en quota ingediend.

Inspectie F-gassen

Het onderscheppen van de illegale partij vond plaats naar aanleiding van een melding vanuit het EU-bureau voor fraudebestrijding (OLAF). Bij deze actie werkten de ILT, douane en het Openbaar Ministerie (OM) samen. De drukhouders zijn in beslag genomen. Het OM gaat nu beslissen of deze worden vernietigd of geveild onder EU-quotumhouders, die de gassen wel mogen verhandelen.

In actie tegen illegale handel

In januari van dit jaar werd er door de Belgische douane ook al een vrachtwagen met F-gassen van een Nederlands bedrijf van de weg gehaald. Ook hierbij speelden OLAF en de ILT een rol. De afwikkeling van deze zaak werd gedaan door het Belgische bevoegde gezag. F-gassen zijn schadelijk voor het milieu. De ILT richt zich op de illegale handel in deze gassen.

Toename illegale handel

F-gassen zijn zware broeikasgassen. Om de schade voor het milieu zoveel mogelijk te beperken, gelden voor het gebruik van en de handel in F-gassen strenge, Europese eisen. Door de reductie van import door Europese wetgeving van de meest schadelijke F-gassen is er een toename in illegale handel. Apparaten, zoals airco’s, industriële koelinstallaties en warmtepompen, worden meestal gekoeld met schadelijke koudemiddelen of F-gassen.

C02-equivalent

C02 (koolstofdioxide)-equivalent is een maat om aan te geven hoeveel een bepaalde hoeveelheid broeikasgas bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Eén CO2-equivalent staat gelijk aan het effect dat de uitstoot van 1 kg CO2 heeft.

Moslimorganisatie maakt zich zorgen om beoogd premier Dick Schoof

Dick Schoof

DEN HAAG – Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) maakt zich zorgen over de beoogde premier Dick Schoof. CMO-voorzitter Muhsin Köktaş vraagt zich af of de moslimgemeenschap in Nederland “niet extra” onder een vergrootglas komt te liggen. Hij hoopt dat Schoof “niet buiten de grondwet” het hoofdlijnenakkoord zal uitvoeren.

Volgens Köktaş worden moslims in dat akkoord als onderdeel van migratie gezien in plaats van als Nederlandse burgers. “Als Schoof dat akkoord gaat uitvoeren, dan maken wij ons daar zorgen over”, zegt Köktaş.

Volgens Köktaş hebben moslims toen Schoof tussen 2013 en 2018 Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid was, “last gehad” van het verhogen van het dreigingsniveau. In 2021 onthulde NRC dat gemeenten in het geheim onderzoek deden naar moskeeën, betaald door de NCTV. “Ik weet niet of hij nu extra alert wordt op de moslimgemeenschap. Daarom is onze zorg extra groot”, aldus de voorzitter van het samenwerkingsverband van ruim 380 moskeeën en tien moskeekoepels.

Het CMO zegt “nog steeds” te vertrouwen op de rechtstaat en de grondwet. “Daarin vinden we enige bescherming. Ik hoop ook dat de Nederlandse gemeenschap met ons meedenkt en niet toekijkt zoals in de geschiedenis gebeurd is.”

Het CMO zegt in gesprek te willen blijven met de nieuwe regering over zorgen en problemen die opgelost moeten worden. “Of zij ons nu wel of niet accepteren, net zoals we ook met de vorige regering deden. Dit is ook ons land, we hebben geen alternatief.”

Lelylijn kan reistijd Groningen-Amsterdam verkorten tot dik 1 uur

GRONINGEN – De optimale vorm van de Lelylijn verkort de reistijd van Groningen naar Amsterdam-Zuid tot 68 minuten. Dat meldt de projectorganisatie Lelylijn op basis van onderzoeksresultaten naar de drie mogelijke trajecten. De trein zou dan tussen Amsterdam en Groningen stoppen in Lelystad, Emmeloord, Heerenveen en Drachten.

Als voor dit traject wordt gekozen, dan krijgt Drachten voor het eerst een treinverbinding. Dat zou voor mensen uit het dorp de reistijd naar Groningen terugbrengen van ongeveer drie kwartier naar een kwartier, en de reis naar Amsterdam zou ongeveer een uur duren. Ook vanaf stations die niet direct aan de Lelylijn liggen, zoals Leeuwarden en Grou-Jirnsum, wordt de reistijd naar de Randstad een stuk korter.

Het is nog niet bekend welk traject de Lelylijn krijgt. De kans dat de spoorlijn er komt is afgelopen maand wel toegenomen. De lijn is opgenomen in het Europese spoornetwerk en de formerende partijen hebben de aanleg van de lijn opgenomen in het hoofdlijnenakkoord.

De andere twee mogelijke trajecten, via de Afsluitdijk of via Assen, hebben een langere reistijd en hebben nooit de voorkeur gehad van betrokkenen.

In een persbericht reageerde werkgeversorganisatie VNO-NCW MKB Noord blij op de onderzoeksresultaten. De organisatie ziet kansen voor werknemers om in het noorden te wonen en in het westen te werken. Maar ook in Emmeloord zien ze kansen om werknemers te trekken. “Ik ga voor een Lelylijn vol met jonge mensen die komen werken in World Potato City Emmeloord”, zei Jan van Hoogten, adviseur van VNO-NCW.

OM eist werkstraf tegen Gideon van Meijeren (FVD) voor opruiing

DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een werkstraf van 200 uur geëist tegen FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren voor opruiing.

De politicus staat dinsdag bij de rechtbank in Den Haag terecht voor twee gevallen van opruiing, waarbij hij suggereerde dat geweld tegen de overheid geoorloofd en misschien zelfs noodzakelijk is. Daarmee is volgens de officier van justitie “een strafrechtelijke grens overschreden.”

Het eerste moment was op 2 juli 2022, tijdens een boerenmanifestatie in het Gelderse Tuil, waarbij de politicus in een toespraak opriep tot geweld tegen de overheid indien er boerenbedrijven onteigend zouden worden. Direct na de speech wist Van Meijeren dat een deel van het publiek zijn uitlatingen zou opvatten als een oproep tot geweld, zei de aanklager.

Uitspraken

Het tweede geval betreft uitspraken in een interview dat op 13 november 2022 gepubliceerd werd op internet. In dat gesprek spoorde hij volgens het OM aan om op te trekken naar het parlement, dat zolang moet duren tot de regering weg is. Hij zei wel te hopen dat deze revolutie vreedzaam zou verlopen.

Het OM zegt dat Van Meijeren zich ervan bewust was dat het anti-overheidssentiment broeide toen hij zijn uitlatingen deed. “Hij stookt en port”, zei de officier. Volgens hem krijgt een politicus “ruim baan” om zijn mening te uiten, maar moet dat wel gebeuren binnen de regels van de rechtsstaat. “Vastgesteld moet worden dat verdachte deze verantwoordelijkheid naast zich neer heeft gelegd en dat ook blijft doen.”

Volgens de aanklager speelde Van Meijeren in op gevoelens van wantrouwen tegen de overheid door coronamaatregelen en de stikstofproblematiek. De uitlatingen van Van Meijeren moeten volgens het OM in deze context van verhitte gemoederen worden beoordeeld. “Delen van zijn publiek vatten zijn woorden op als oproep tot geweld.”

85 auto’s in deels ingestorte parkeergarage Nieuwegein

ingestorte parkeergarage in Nieuwegein

NIEUWEGEIN – In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto’s die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto’s ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld.

De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

Bekend is dat sommige auto’s dicht bij het ingestorte deel beschadigd zijn, terwijl auto’s verder van de hellingbaan dat niet zijn, zegt de ziekenhuiswoordvoerder. Hoewel er geen instortingsgevaar voor de rest van het gebouw is, is de garage nog volledig afgesloten. Dus kan ook niemand eventuele spullen als “papieren, creditcard of telefoon” uit de auto halen, zegt de woordvoerder. Volgens hem zitten het trappenhuis en de liften “in een hele andere hoek van de garage” dan de ingestorte baan. Daarom wordt gehoopt dat mensen binnenkort toch bij hun spullen kunnen.

In overleg met beheerder Q-Park wordt besloten hoe de auto’s weggehaald kunnen worden.

21 nieuwe Scania’s 500R Super voor Wigchers Int. Transport

SCHOONOORD – Onlangs plaatste Wigchers Int. Transport uit Schoonoord een order voor 21 nieuwe Scania 500R Super trekkers. De comfortabele en ruime R-cabine biedt de chauffeur een optimale plek om te werken en te rusten.

Twintig van de voertuigen worden uitgevoerd als drie-assige trekker en één voertuig wordt een extra lage trekker voor lowdecktransporten. Alle trekkers worden rondom luchtgeveerd voor het hoogste comfort en optimale benutting van de aslasten. Met de investering in de nieuwe Scania’s wil Wigchers een volgende stap zetten in het verduurzamen van het wagenpark.

Met meer dan 100 jaar ervaring biedt Wigchers een breed programma aan transportdiensten. De diversiteit loopt sterk uiteen van transport voor de olie- en gasindustrie, maar ook voor de wegenbouw (zoals asfalt en zand) en de agrarische sector.

Daarnaast vervoert men onder andere tuinhout, betonelementen, staalconstructies, ADR goederen en machineonderdelen. Het wagenpark bestaat onder andere uit open opleggers, semi-diepladers, huiftrailers, kooiapen, volumekippers, asfaltkippers, kraantrailers en kraantrucks. Kortom een allround en flexibele transporteur waar men op het materiaal moet kunnen vertrouwen.

Dat is waar de betrouwbaarheid en de efficiency van Scania’s Super aandrijflijn een belangrijke rol speelt. Deze blijft qua brandstofverbruik in de branche de toon zetten. De nieuwe 13-liter motor vormt tezamen met de, eveneens, nieuwe G33CM versnellingsbak het hart van de Super aandrijflijn.

Het resultaat is een ongekende souplesse en een ruime marge in de trekkracht van de motor. Gecombineerd met de laatste versie van Scania Opticruise en de ruime R-cabine resulteert dit in een echte chauffeursauto.

Mediaberichten: Israëlische tanks bereiken centrum Rafah

mensen ontvluchten Rafah

RAFAH – Israëlische tanks hebben het centrum van de stad Rafah bereikt, zeggen getuigen tegen persbureau Reuters. Ook de Israëlische nieuwssite Times of Israel meldt op basis van Palestijnse media dat de tanks het centrum binnenrijden.

De Israëlische troepen zouden zijn gezien bij de Al Awsamoskee, een centraal punt in Rafah. De afgelopen dagen rukten de tanks al op in de westerse wijken van de stad.

Drie weken geleden begon Israël met een grondoffensief op Rafah en voerde het land de luchtaanvallen op.

Volgens Israël houden veel Hamasstrijders zich schuil in de stad, waar ook veel Palestijnse burgers naartoe waren gevlucht. Sindsdien zijn volgens UNRWA ongeveer 1 miljoen vluchtelingen weer weggetrokken uit Rafah.

Dick Schoof moet premier van nieuw rechts kabinet worden

Dick Schoof

DEN HAAG – Dick Schoof is de beoogd premier van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Eerder was Ronald Plasterk de belangrijkste kandidaat, maar die trok zich terug nadat hij onderwerp van onderzoek was geworden naar mogelijke malversaties rond de verwerving van patenten.

Schoof wordt om 14.00 uur ontvangen door formateur Richard van Zwol.

De 67-jarige Schoof is op dit moment nog de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Eerder was hij de baas van de inlichtingendienst AIVD, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en directeur-generaal Politie op Justitie en Veiligheid.

Plannen uitwerken

De vier partijen bereikten half mei een hoofdlijnenakkoord. Het nieuwe extraparlementaire ‘programkabinet’ moet die plannen verder uitwerken. Richard van Zwol is de formateur die de bewindsliedenploeg moet samenstellen. Het zal nog wel enige weken duren voordat het kabinet op het bordes staat.

De afgelopen twee weken hebben Geert Wilders (PVV) , Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) met Van Zwol gesproken over een nieuwe kandidaat-premier. De PVV mag als grootste partij een naam voordragen voor de minister-president.

‘Massale’ verkoop huurwoningen dreigt door nieuwe wet, stelt branche

LEIDEN – Verhuurders voelen zich gedwongen om hun vastgoed te verkopen als de Wet Betaalbare huren van demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge wordt aangenomen door de Eerste Kamer. Dat stelt Stichting Fair Huur na onderzoek onder de ruim 150 leden die samen 6 miljard euro aan vastgoed bezitten in Nederland. Door de wet zou het verhuren van betaalbare woonruimte niet meer rendabel zijn.

Voor verhuurders zou ruim 60 procent van hun vastgoed in de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, niet meer genoeg opleveren. Daarbij overweegt 83 procent van de verhuurders om hun vastgoed te verkopen, als de wet wordt aangenomen.

De Wet Betaalbare Huren zorgt ervoor dat verhuurders een maximale huur moeten rekenen die afgeleid wordt van een puntensysteem, maar dat puntensysteem is volgens voorzitter Toon Mans van Stichting Fair Huur te ingewikkeld en oneerlijk. “Een woning die de verhuurder bijvoorbeeld 1500 euro per maand kost, mag hij door het nieuwe puntensysteem van minister De Jonge maar verhuren voor 1100 euro. Dan moet je als vastgoedbeheerder dus geld toeleggen.”

‘Allesbehalve een ramp’

Het enige waar de wet volgens de Woonbond voor zorgt, is dat woningen een redelijke huurprijs hebben die past bij de kwaliteit. “Iedere verhuurder die zich daartegen keert, laat merken dat diegene woekerhuren wil blijven vragen voor woningen die dat niet waard zijn. Voor de volkshuisvesting is het allesbehalve een ramp als kortetermijnbeleggers hun heil ergens anders zoeken om rendement te maken”, meldt een woordvoerder.

De belangenvereniging van huurders stelt dat investeerders als pensioenfondsen wel genoeg rendement denken te halen met de wet. Voor nieuwbouwprojecten met huurwoningen zou het wetsvoorstel ook geen belemmering zijn. “De lobby van de stichting Fair Huur zien wij dan ook als een poging om de huurmarkt zo min mogelijk te reguleren, zodat pandjesbazen vrij zijn om de hoogste prijzen te kunnen vragen, ten gunste van hun eigen rendement.”

Uitlatingen van Zembla over storten van granuliet zijn niet onrechtmatig

DEN HAAG – Het BNNVARA-programma Zembla heeft in tv-uitzendingen en andere publicaties kritisch bericht over het storten van granuliet in plassen. De producent van het granuliet stelt dat Zembla daarmee onrechtmatig heeft gehandeld. Vandaag oordeelt het gerechtshof Den Haag dat Zembla niet onrechtmatig heeft gehandeld jegens dit bedrijf.

Granuliet is een restproduct van het breken van brokken steen tot steenslag. Bij dit proces blijft heel fijn steengruis achter in het spoelwater. Daaraan wordt een bindmiddel toegevoegd dat het fijne gruis aan elkaar bindt, zodat het makkelijker uit het water kan worden gehaald. Daarna wordt het materiaal geperst tot een kleiachtige substantie. Dat is granuliet.

Granuliet wordt onder meer in (natuur)plassen gestort om deze ondieper te maken. De producent van het granuliet gebruikt daarbij een productcertificaat voor materiaal dat kan worden gekwalificeerd als ‘grond’.

Zembla heeft in tv-uitzendingen en andere publicaties aandacht besteed aan het storten van granuliet in plassen, met name in het gebied ‘Over de Maas’. Zembla droeg daarin uit dat granuliet volgens verschillende deskundigen geen grond is en dat het certificaat dat gebruikt wordt om het granuliet te storten niet past bij granuliet. Ook werd de vraag opgeworpen of het bindmiddel in granuliet wel veilig is voor mens en milieu.

De granulietproducent stelt dat Zembla onrechtmatig heeft gehandeld met deze publicaties, omdat deze impliceren dat het bedrijf illegaal handelt. Dat is schadelijk voor zijn reputatie. Zembla beroept zich van haar kant op de vrijheid van meningsuiting (persvrijheid) en vindt dat zij geen grenzen heeft overschreden.

De rechtbank heeft geoordeeld dat Zembla onrechtmatig handelde met het uitzenden van één uitlating van een geïnterviewde deskundige, die (min of meer) inhield dat de handelingen van het bedrijf als strafbare feiten kunnen worden gekwalificeerd. De rechtbank heeft Zembla veroordeeld om dat punt te rectificeren en eventuele schade aan het bedrijf te vergoeden.

Zembla is daartegen in hoger beroep gekomen. Ook de granulietproducent is het niet eens met deze uitspraak. Het bedrijf vindt dat Zembla ook voor andere uitlatingen veroordeeld had moeten worden.

Het hof komt tot het oordeel dat Zembla op geen enkel punt onrechtmatig heeft gehandeld. De persvrijheid weegt bij alle gedane uitlatingen zwaarder dan het recht op bescherming van de reputatie van de granulietproducent.

Het hof oordeelt dat er voldoende steun in de feiten is voor de uitlatingen dat granuliet volgens de toepasselijke regelgeving geen grond is, dat het certificaat volgens de regels niet past bij granuliet en dat het storten van granuliet in oppervlaktewater op langere termijn schadelijk zou kunnen zijn voor mens en milieu. Daarnaast is van belang dat de uitlatingen bijdragen aan een publiek debat over een zaak van algemeen belang en dat de pers een belangrijke maatschappelijke functie heeft, met name als publieke waakhond.

Zembla is niet aansprakelijk voor de uitlating van de deskundige waarin werd gesproken over strafbare feiten. Zembla trad daarbij enkel op als ‘boodschapper’. Zembla kan dan alleen aansprakelijk gesteld worden als daar bijzonder zwaarwegende redenen voor zijn. Die zijn er in dit geval niet. Bovendien is het hof van oordeel dat de uitlating van de deskundige ook op zichzelf niet onrechtmatig is, aldus de rechtbank.

Hoe haal je het meeste uit je autoverzekering?

Foto: Freepik | Creativeart

Dat je verplicht bent om je auto van een verzekering te voorzien, is waarschijnlijk geen nieuws voor je. Dat veel mensen de verkeerde verzekering voor hun auto hebben afgesloten, is misschien wel nieuw.

Vaak wordt gedacht dat je enkel moet zorgen dat je auto verzekerd is, maar dat is onjuist. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden binnen de verplichte basisverzekering. Wat je nodig hebt, hangt af van de leeftijd van je auto.

Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje zodat je er zeker van kunt zijn dat je de polis voor je auto kiest waar je het meeste profijt van zult hebben.

De leeftijd van je auto is belangrijk voor je verzekering

Stel dat je een autoverzekering van Univé wilt afsluiten, dan kun je naar de site van deze verzekeraar gaan. Je zult zien dat de verplichte basisverzekering bestaat uit drie varianten. Welke van deze opties het beste is voor jouw wagen, hangt af van de leeftijd van je auto. Je verzekeraar kijkt namelijk naar de dagwaarde van je auto. Dit is iets anders dan de aanschafwaarde. Dit is namelijk het bedrag dat je voor je auto betaalde op het moment dat je je auto kocht.

De dagwaarde is de waarde die je wagen nu heeft en verandert dus in de loop der jaren. Hoe ouder je auto wordt, hoe minder deze waard is. Dat heeft gevolgen voor je verzekering. Een nieuwe auto moet je zo uitgebreid mogelijk verzekeren, terwijl je een oudere auto juist heel basaal kunt verzekeren.

Heb je een nieuwe auto minimaal verzekerd, dan kun je opgelopen schade niet laten herstellen. Zorg er daarom voor dat je de polis kiest die het beste bij de leeftijd van je wagen aansluit. Zo voorkom je teleurstellingen.

Welke van de drie basisverzekeringen is de beste voor jou?

Je verzekeraar heeft de basisverzekering opgedeeld in drie opties. De eerste is de Univé all risk autoverzekering. Deze polis is bedoeld voor wagens die maximaal zes jaar oud zijn. Deze optie is de meest uitgebreide verzekering die je kunt vinden. Hij dekt namelijk alle vormen van schade, dus ook wanneer je deze zelf veroorzaakt hebt. Heb je een auto van tussen de zes en tien jaar oud, dan kun je beter gaan voor de WA Plus Beperkt Casco verzekering.

Deze polis dekt nog altijd veel schade, maar niet de schade die je zelf opgelopen hebt bij een door jou veroorzaakt ongeluk. Wel kun je bij je verzekeraar terecht als je schade hebt opgelopen door bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden, inbraak, brand of een aanrijding met een loslopend dier.

Tot slot is er de WA-basisverzekering. Deze polis is bedoeld voor wagens van tien jaar of ouder. Je kunt met deze verzekering de tegenpartij schadeloos stellen wanneer je een ongeluk veroorzaakt hebt. Je kunt zelf helaas geen aanspraak maken op deze polis als je schade aan je wagen wilt laten herstellen.

Stem je verzekering zo goed mogelijk op je auto af

Als je meer uit je verzekering wilt halen, doe je er verstandig aan om ook de aanvullende polissen te checken. Met deze extra opties kun je veel voordeel pakken. Zo kun je bijvoorbeeld voor pechhulp kiezen. Dit is een service die Univé biedt op het moment dat je met pech langs de kant van de weg komt te staan. Er komt dan gelijk een monteur naar je toe om te kijken of het euvel opgelost kan worden.

Rij je vaak in het buitenland? Overweeg dan ook pechhulp voor het buitenland te nemen. Zo kom je altijd op je bestemming.


Dit was een gesponsord artikel. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om een gesponsord artikel te plaatsen? Neemt u vrijblijvend contact op

LAATSTE NIEUWS