Clicky

zondag 21 juli 2024 - 13:24 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartFNV: werknemers Schiphol maken zich zorgen over zomerdrukte

FNV: werknemers Schiphol maken zich zorgen over zomerdrukte

UTRECHT – Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte. Uit een recente enquête van vakbond FNV onder 427 werknemers blijkt dat er nog steeds een groot personeelstekort is. Dat moet volgens de vakbond zo snel mogelijk worden opgelost.

Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte. Uit een recente enquête van vakbond FNV onder 427 werknemers blijkt dat er nog steeds een groot personeelstekort is. Dat moet volgens de vakbond zo snel mogelijk worden opgelost.

“De race naar beneden lijkt gestopt, maar we zijn er nog niet, dat blijkt wel uit de enquête”, aldus Jaap de Bie, campagneleider FNV Luchtvaart. “De werkdruk op Schiphol blijft een ernstig probleem.”

Zorgen over werkdruk

Uit de enquête blijkt dat maar liefst 88 procent van de respondenten zich zorgen maakt over de werkdruk in de komende zomermaanden. “Er is nog steeds een tekort aan collega’s”, zegt Tchiyo Bluming. Zij is beveiliger op Schiphol. “Ik ontvang bijna dagelijks een mailtje of ik extra diensten wil draaien. Er is me pas ook nog gevraagd of ik mijn pauze over wil slaan. Dat kan natuurlijk niet. Je hoort daardoor helaas ook dat er minder tijd is om nieuwe mensen goed te begeleiden. Er is in de beveiliging ook nog steeds een dames tekort.”

FNV ziet dit beeld niet alleen in de beveiliging, maar ook in de afhandeling terug.

Onverantwoord

“Dit is natuurlijk onverantwoord”, reageert De Bie. “Medewerkers moeten goed geconcentreerd kunnen werken en hebben daarvoor voldoende collega’s nodig en een goede pauze om even rustig te eten en te drinken.”

Overmatige werkdruk

De Bie geeft aan dat de vakbond al langer waarschuwt voor een sneeuwbaleffect: “Langzaam maar zeker raken mensen uitgehold, we zijn bang dat ze omvallen.”

Het ziekteverzuim zorgt er vervolgens voor dat de werklast op steeds minder schouders terechtkomt, wat de situatie alleen maar verergert. Volgens de enquête is 64% van de respondenten bezorgd over het ziekteverzuim en verwacht dat het ziekteverzuim de komende maanden zal toenemen: het is nu al druk en het échte seizoen moet nog beginnen.

Oproep tot Actie

De FNV roept Schiphol op om het personeelstekort zo snel mogelijk aan te pakken. Hogere lonen en afspraken over een minimale bezetting maken het aantrekkelijker en geven werknemers duidelijkheid. Dit kan in cao’s worden afgesproken, maar Schiphol Group kan dit ook via de aankomende aanbestedingen regelen. Mits er een minimum set van eisen aan wordt gesteld. Welke eisen dat precies zouden moeten zijn, zal de FNV binnenkort bekendmaken in een Witboek met aanbevelingen aan Schiphol.

Desnoods vluchten schrappen

De FNV benadrukt dat de huidige situatie onhoudbaar is en dat snelle actie noodzakelijk is om de veiligheid en gezondheid van het personeel en de passagiers te waarborgen. “We moeten de situatie in de gaten houden. De werkdruk is onhoudbaar en als dat doorgaat betekent dat wat ons betreft vluchten schrappen voor de gezondheid van het personeel”, aldus De Bie.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Code geel in oosten van het land vanwege onweersbuien

DE BILT - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor het oosten van het land vanwege onweersbuien. De waarschuwing geldt voor...
×