Clicky

zaterdag 20 juli 2024 - 07:59 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsAsielcrisis uitroepen kan niet zomaar, zegt Europese Commissie

Asielcrisis uitroepen kan niet zomaar, zegt Europese Commissie

BRUSSEL – De Europese Commissie maakt korte metten met het plan van het kabinet-Schoof om per direct een asielcrisis uit te roepen: dat kan niet zomaar.

Ook het opschorten van de behandeling van asielaanvragen is niet mogelijk, volgens Europese asielrichtlijnen. Als Nederland een asielcrisis wil uitroepen, moet het land een goed onderbouwd verzoek bij de Europese Commissie indienen. Die beoordeelt het verzoek, schrijft Eurocommissaris Ylva Johansson (Migratie).

Eerst moet Nederland laten zien dat het genoeg heeft gedaan om de asielketen op orde te brengen voordat er sprake kan zijn van een asielcrisis, schrijft Johansson in antwoord op vragen van Europarlementariër Sophie in ‘t Veld.

In het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staat dat er “direct een tijdelijke Asielcrisiswet” komt, “met crisismaatregelen om de acute asielinstroom en -opvangcrisis voor de komende tijd te bestrijden”. Een van de onderdelen van de tijdelijke wet, die maximaal twee jaar moet gaan gelden, is het opschorten van de behandeling van asielaanvragen. De coalitiepartners noemen dat een ‘asielbeslisstop’.

Als Nederland zich niet houdt aan de Europese regels en zonder toestemming van de Europese Commissie toch een asielcrisis afkondigt, kan de Commissie ingrijpen via een zogeheten inbreukprocedure. Een waarschuwing dat Nederland zich moet houden aan de Europese regels is de eerste stap in zo’n procedure en kan uiteindelijk leiden tot een rechtszaak bij het Europese Hof.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×