Clicky

dinsdag 16 juli 2024 - 05:38 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsMacron houdt nog vast aan premier Attal

Macron houdt nog vast aan premier Attal

PARIJS – De Franse president Emmanuel Macron heeft Gabriel Attal gevraagd om voorlopig aan te blijven als premier. Attal kwam na de parlementsverkiezingen zijn ontslag aanbieden, maar volgens Macron is de stabiliteit van het land erbij gebaat als hij langer aanblijft.

De parlementsverkiezingen hebben geen enkele partij aan een meerderheid in de Franse Tweede Kamer geholpen. De politieke alliantie van Macron, Ensemble, moet het met 161 van de 577 parlementszetels doen. De links-radicale coalitie Nieuw Volksfront (NFP) behaalde de meeste stemmen in de beslissende ronde en kwam op 188 zetels. De rechts-radicale Rassemblement National stelde na opiniepeilingen teleur met circa een kwart van de stemmen en werd met 142 zetels de derde partij in de Nationale Vergadering. De centrumrechtse Les Républicains die mogelijk veel gemeen hebben met Macrons beleidsvisie, behaalden slechts 48 zetels.

De vraag wie nu met wie moet gaan regeren, is volgens tal van Franse media moeilijk te beantwoorden en leidt mogelijk tot een langdurige politieke impasse. Het NFP heeft campagne gevoerd met de belofte dat al het beleid van Macron teniet gedaan moet worden. En de RN is ook een fel criticus van het beleid van Macron vooral ten aanzien van de economie en migratie.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10

Rijkswaterstaat werkt ruim anderhalve maand aan A10

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat voert van 20 juli tot 9 september groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen op de A10 Noord tussen knooppunt Watergraafsmeer en...
×