Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 17:45 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsVolgens Hongarije sluit Marine Le Pen zich aan bij EU-Patriotten

Volgens Hongarije sluit Marine Le Pen zich aan bij EU-Patriotten

BOEDAPEST – De radicaal-rechtse Franse partij van Marine Le Pen zal zich in het Europees Parlement aansluiten bij de nieuwe, door Hongarije opgerichte fractie waarbij ook de PVV zich eerder heeft aangemeld. Dat heeft een woordvoerder van de Hongaarse regering gezegd.

De nieuwe partij Patriotten voor Europa zouden met de toetreding van Rassemblement National (RN) meteen één van de grote fracties worden in het Europees Parlement.

De door de Hongaarse premier Viktor Orbán opgerichte nieuwe partij wil onder meer dat de EU zich concentreert op economische samenwerking tussen de EU-landen en dat er verder zoveel mogelijk bevoegdheden teruggaan naar de EU-lidstaten.

Bij de recente presentatie van de partij maakten aanvankelijk alleen Orbáns Hongaarse Burgerunie (Fidesz), de Tsjechische radicaal-rechtse ANO-partij en de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) deel uit van het initiatief. Daarna sloten ook het Portugese Chega, de Spaanse partij VOX en de PVV zich aan. Hierdoor kwam de nieuwe partij nog maar één lidstaat tekort om een fractie te kunnen beginnen. Want volgens de afspraken van het Europese Parlement moet een nieuwe fractie ten minste 23 zetels uit minstens zeven lidstaten hebben. Met de aanmelding van het Vlaams Belang afgelopen weekeinde was die zevende benodigde lidstaat al binnengehaald.

Hoe de precieze zetelverdeling en de Europese fracties eruit gaan zien, is nog niet bekend.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×