Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 23:27 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsIsraëlische tanks vallen Gaza-Stad en omgeving aan

Israëlische tanks vallen Gaza-Stad en omgeving aan

CAÏRO/GAZA – Bewoners van grote delen van Gaza-Stad zijn op de vlucht geslagen, nadat Israëlische strijdkrachten het bevel gegeven hadden een aantal wijken “onmiddellijk” te ontruimen. Bij de aanvallen op met name de wijken Daraj, Rimal, Sabra, Tuffah en Tel al Hawa worden volgens waarnemers ook tanks ingezet die naar het centrum van Gaza trekken. Volgens Palestijnse bronnen is het een van de grootste aanvallen op de stad sinds 7 oktober.

Volgens de Israëli’s zijn de aanvallen gericht op militaire infrastructuur. Het is door de hevige aanvallen voor hulpdiensten vooralsnog onmogelijk in actie komen. Ze vrezen dat er tientallen slachtoffers zijn gevallen, meldt de nieuwszender Al Jazeera. Sinds de Israëlische strijdkrachten de Gazastrook in oktober zijn gaan aanvallen, zijn er volgens lokale hulpdiensten en internationale organisaties zeker 38.000 doden en bijna 88.000 gewonden gevallen, de meesten vrouwen en minderjarigen.

Er wordt al maanden onderhandeld over een eventueel staakt-het-vuren tussen de Israëli’s en de Palestijnse strijders van de beweging Hamas. Een baas van een Israëlische inlichtingendienst, Ronen Bar, gaat maandag naar Caïro om met bemiddelaars over een bestand te spreken. Onder meer Egypte, Qatar en de VS proberen al geruime tijd een langdurig bestand te regelen. Dit gebeurt nu op basis van een eerder door de Amerikaanse president Joe Biden voorgesteld plan. Onderdeel is de vrijlating van de circa 120 nog resterende gijzelaars die in handen van Hamas in de Gazastrook zijn.

In Israël wordt al geruime tijd, vooral in Tel Aviv, door talrijke demonstranten betoogd voor een einde aan de aanvallen en voor de terugkeer van de gijzelaars. De Israëlische oppositieleider Yair Lapid zei zondag dat “deze oorlog gestopt moet worden. Israël is altijd tegen zich voortslepende oorlogen geweest en heeft er met een leger van reservisten ook geen strijdkrachten voor.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×