Clicky

zondag 14 juli 2024 - 03:34 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsPremier Schoof had aanval van Wilders tijdens debat niet verwacht

Premier Schoof had aanval van Wilders tijdens debat niet verwacht

DEN HAAG – Premier Dick Schoof had niet verwacht dat Geert Wilders (PVV), leider van de grootste coalitiepartij, juist hem op de korrel zou nemen tijdens het debat donderdag over de regeringsverklaring. Dat zei Schoof op zijn eerste wekelijkse persconferentie. Hij wilde niet verder uitleggen waarom hij de aanval van Wilders niet zag aankomen.

Wilders spoorde Schoof aan zich harder uit te spreken tegen aantijgingen van racisme aan het adres van PVV-ministers Marjolein Faber (Asiel) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel). Schoof deed dat in de ogen van Wilders niet scherp genoeg: de PVV-leider vond Schoofs reactie “slappe hap”. In reactie daarop had Schoof gezegd dat hij zijn eigen woorden kiest.

Later in het debat maakte Wilders ook ruzie met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zij verweet hem het brein te zijn achter Fleur Agema’s tweet over hoofddoeken die het debat deed ontploffen. Wilders vond dat een “valse, vuile beschuldiging”.

Pittiger dan verwacht

Al met al vond Schoof het debat “intensief” en ook “pittiger dan verwacht”, zegt hij vrijdagmiddag. “Ik had niet gedacht dat de eerste kilometer van deze marathon al zo zwaar zou zijn.” Van Schoof is bekend dat hij in zijn vrije tijd marathons rent.

Tegen het slot van het debat beloofde Wilders ook in de toekomst op te komen voor ministers en staatssecretarissen van de PVV. Dat mag hij doen, zegt Schoof daarover. “Maar de belangrijkste taak om ministers in bescherming te nemen, ligt bij mij. Laat dat ook duidelijk zijn. Ik sta voor alle ministers. En het zou een merkwaardige ontwikkeling zijn als vier fractievoorzitters allemaal hun eigen ministers in bescherming gaan nemen.”

Verstoorde verhoudingen

De minister-president denkt niet dat door het debat de verhoudingen tussen de coalitiepartijen dusdanig zijn verstoord, dat het zijn kabinet in de weg zit. “Ik ga ervan uit dat die verstoorde verhoudingen, als ze er al zijn, snel weer worden hersteld”, zegt hij.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur rijdt vrachtwagen vast bij KFC in Emmen [+foto]

EMMEN - Zaterdagavond heeft een vrachtwagenchauffeur zichzelf met zijn vrachtwagen vastgereden in het gras bij de KFC aan de Nijbracht in Emmen. Een bergingsbedrijf is...
×