Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 23:32 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsMinister dreigt met ingrijpen bij TU Delft om sociale veiligheid

Minister dreigt met ingrijpen bij TU Delft om sociale veiligheid

DEN HAAG – Onderwijsminister Eppo Bruins dreigt met ingrijpen bij de TU Delft, omdat hij grote zorgen heeft over de sociale onveiligheid. Na signalen hierover heeft de universiteit een herstelplan opgesteld in mei. Maar de inspectie heeft na het lezen van dit plan “weinig vertrouwen” dat de “situatie van wanbeheer” zal worden hersteld. De minister dreigt met ingrijpen als de universiteit het plan niet verbetert, schrijft hij in een Kamerbrief.

Het College van Bestuur heeft het ‘actieplan’ over sociale veiligheid geschreven na een hard oordeel van de Inspectie van het Onderwijs in maart. Die maakte onder meer melding van “seksueel getinte opmerkingen, ongewenste intimiteiten, pesten, intimidatie en racisme”. Bijna altijd waren het mensen in hogere posities, zoals hoogleraren en managers, die zich hier schuldig aan zouden maken.

Het herstelplan is volgens de inspectie een verzameling doelstellingen, zonder duidelijk uitgewerkte acties. De inspectie geeft TU Delft de opdracht om het plan concreter te maken en elke drie maanden te rapporteren over de voortgang. “Ik ga ervan uit dat zij deze voortvarend oppakt”, schrijft de minister.

Aanwijzingen

De minister wijst in zijn brief nadrukkelijk op zijn bevoegdheid om de Raad van Toezicht aanwijzingen te geven. Daarmee kan hij de universiteit de dwingende opdracht geven om maatregelen te nemen om de sociale veiligheid en de zorg voor het personeel te herstellen. Of hij deze bevoegdheid inzet, hangt behalve van de verbeteringen in het actieplan ook af van “de getoonde zelfreflectie” en de vervolggesprekken met de raad.

Het College van Bestuur van de TU noemt de kritiek van de inspectie op de verbeterplannen “pijnlijk en teleurstellend, maar ook begrijpelijk en iets dat wij ons persoonlijk aanrekenen”.

Vertrouwen

Maar “hoe kritisch de reactie van de onderwijsinspectie ook is, wij geloven in de verandering die wij als organisatie met elkaar hebben ingezet”, schrijft het gezelschap. “Het is een proces van een lange adem waaraan we ons samen committeren. We horen wat de inspectie zegt en hoe kritisch ook, we zien het als een aanmoediging om het pad dat we belopen voort te zetten.”

Dat vraagt wel om vertrouwen, aldus het college verder. Daarin is eerder een “deuk geslagen”, erkent het. “Wij zullen er alles aan doen om dat vertrouwen terug te winnen zodat we aan die organisatie kunnen bouwen die we voor iedereen willen zijn: moedig, open en veilig.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×