Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 23:48 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerCorbulotunnel tussen A4 en A44 bij Leiden open voor verkeer

Corbulotunnel tussen A4 en A44 bij Leiden open voor verkeer

LEIDEN – Na decennia praten en jaren bouwen gaat de Corbulotunnel bij Leiden open voor verkeer. De bijna 2,5 kilometer lange tunnel is onderdeel van de N434, de nieuwe provinciale weg die de snelwegen A4 en A44 met elkaar verbindt. Vlak voordat de eerste auto’s de Corbulotunnel in rijden, naar verwachting tussen 06.15 en 06.30 uur, vindt bij de ingang een officiële openingsceremonie plaats.

De ruim 4 kilometer lange N434 ligt ten zuidwesten van Leiden en loopt grotendeels onder Voorschoten door. De nieuwe weg, waar naar verwachting 9 miljoen voertuigen per jaar gebruik van maken, moet de verkeersdrukte in Leiden verminderen en is onderdeel van de zogeheten RijnlandRoute tussen Katwijk en Leiden.

Blikvanger van het project is de Corbulotunnel, die bestaat uit twee tunnelbuizen van 2250 meter lang met beide twee rijstroken. Het diepste punt ligt ruim 30 meter onder NAP. De tunnel is uitgegraven met een speciale boormachine. De weg bestaat daarnaast uit een ‘verdiept’ deel van 1,4 kilometer.

Corbulotunnel
Foto: RijnlandRoute.nl

Tijdens de bouw was er nogal wat tegenslag. In 2019 overleed een bouwvakker toen bij de boorwerkzaamheden een ankerplaat losschoot in de tunnelschacht. Drie jaar later raakten de nodige technische installaties, machines en bouwmaterialen beschadigd bij een brand in loodsen op het werkterrein. Ook de coronacrisis veroorzaakte uitstel.

De tunnel is vernoemd naar een Romeinse generaal die in het jaar 47 na Christus de opdracht gaf om, in het gebied waar nu de tunnel ligt, een kanaal uit te graven om de Rijn en de Maas te verbinden.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×