Clicky

donderdag 25 juli 2024 - 02:56 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsKabinet-Schoof beëdigd door koning

Kabinet-Schoof beëdigd door koning

DEN HAAG – Het kabinet-Schoof is beëdigd door koning Willem-Alexander. In de Oranjezaal in paleis Huis ten Bosch nam de koning de eed eerst af bij premier Dick Schoof en vervolgens de eed of belofte bij de vijftien ministers en dertien staatssecretarissen.

Schoof is partijloos. De PVV levert vijf ministers en vier staatssecretarissen, de VVD en NSC ieder vier ministers en drie staatssecretarissen. BBB heeft twee ministers en drie staatssecretarissen in het nieuwe kabinet.

Minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB) legde de eed in het Fries af. Dat deed ook staatssecretaris Fiscaliteit en Douane, Folkert Idsinga (NSC).

Zes ministers kozen voor de belofte waarbij ze “zo waarlijk helpe mij God almachtig” antwoorden en zich beroepen op hun geloof. Hiervoor kozen Eddy van Hijum (NSC), Mona Keijzer (BBB), Caspar Veldkamp (NSC), Dirk Beljaarts (PVV), Marjolein Faber (PVV) en Eppo Bruins, die namens NSC in het kabinet zit.

Aan het einde van de ceremonie feliciteerde Willem-Alexander de nieuwe bewindslieden van harte en wenste hen “heel veel wijsheid toe in uw veeleisende ambt”. Na de installatie volgde de traditionele foto van de ministers op het bordes van het paleis.

Later dinsdag komt de nieuwe ploeg bijeen op het Binnenhof voor de eerste ministerraad.

De koning heeft de bewindslieden van het kabinet-Rutte IV, van VVD, D66, CDA en ChristenUnie, op de meest eervolle wijze ontslag verleend.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zwanen met olie besmeurd door lekkage in Rotterdamse Botlek [+foto]

ROTTERDAM - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie...
×