Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 18:53 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsExitpoll: partij Le Pen wint eerste ronde Franse verkiezingen

Exitpoll: partij Le Pen wint eerste ronde Franse verkiezingen

PARIJS – Het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen wint de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen, blijkt uit prognoses van onderzoeksbureaus. De alliantie van president Emmanuel Macron, die het politieke midden vertegenwoordigt, eindigt achter een linkse alliantie op de derde plaats.

De prognoses geven de RN 34,5 procent van de stemmen, gevolgd door 28,5 tot 29,1 procent voor de linkse alliantie Nieuw Volksfront. Macrons alliantie Ensemble (‘samen’) krijgt 20,5 tot 21,5 procent.

Het is nog onduidelijk of RN van Marine Le Pen in de tweede ronde, die volgende week zondag is, een absolute meerderheid verwerft in het nieuwe Lagerhuis (Assemblée Nationale). Als dat gebeurt, dan kan Le Pen het premierschap opeisen. In de tweede ronde wordt gestemd in alle kiesdistricten waar geen kandidaat in een keer een meerderheid heeft gehaald.

Macron schreef de verkiezingen verrassend uit nadat RN zijn alliantie had verslagen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, eerder deze maand. Zoals het er nu uitziet, kan Ensemble op aanzienlijk minder parlementszetels rekenen dan voorheen.

Macrons ambtstermijn loopt nog drie jaar door. In een verklaring riep de president op tot een “brede alliantie tegen extreemrechts” in de tweede ronde. De links-radicale Jean-Luc Mélenchon, leider van het Nieuw Volksfront, heeft al gezegd dat hij kandidaten terugtrekt die in hun district als derde eindigen. Dat vergroot de kans dat de RN-kandidaat geen meerderheid behaalt.

De verkiezingen leven sterk onder de Franse bevolking. Het Franse onderzoeksbureau Elabe verwacht een uiteindelijke opkomst van 67,5 procent, de hoogste voor parlementsverkiezingen sinds 1981. In 2022 stemde slechts 47,5 procent van de Franse kiesgerechtigden.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×