Clicky

zondag 14 juli 2024 - 02:50 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsECB-bestuurder zegt dat hardnekkigheid inflatie onderschat wordt

ECB-bestuurder zegt dat hardnekkigheid inflatie onderschat wordt

SANTIAGO – Robert Holzmann, bestuurder bij de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwt dat de hardnekkigheid van de inflatie verkeerd ingeschat wordt. Dat zei hij in een interview met het Chileense LT Pulso.

“Ik geloof echt dat onderschat wordt hoe hardnekkig de inflatie is”, citeert het medium de Oostenrijkse centralebankpresident tijdens een bezoek aan de Chileense hoofdstad Santiago.

Hij was het enige ECB-bestuurslid dat begin juni niet achter de renteverlaging stond. Holzmann heeft dat verantwoord door te zeggen dat een data-afhankelijke beleidskoers gedreven moet worden door data en dat hij zich baseerde op de meest recente data over de economie.

Begin juni kwam de ECB met de eerste renteverlaging sinds 2019 nu de inflatie in het eurogebied flink is gezakt. De centrale bank begon vanaf midden 2022 in een recordtempo de rente te verhogen om de hoge inflatie te bestrijden.

Holzmann zei in het interview verder dat een te vroege renteverlaging grotere risico’s met zich meebrengt dan een te late renteverlaging. Het te langzaam verlagen van de rente “kan tijdelijk een wat lager groeipercentage creëren”, zegt hij. “Als je te snel handelt en vervolgens nieuwe inflatie creëert, zul je de rente waarschijnlijk opnieuw moeten verhogen”, brengt hij daar tegen in.

De ECB-bestuurder wees begin dit jaar nog op de risico’s van de inflatie door de onrust in het Midden-Oosten en de Rode Zee door aanvallen van de Houthi-rebellen op de scheepvaart.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur rijdt vrachtwagen vast bij KFC in Emmen [+foto]

EMMEN - Zaterdagavond heeft een vrachtwagenchauffeur zichzelf met zijn vrachtwagen vastgereden in het gras bij de KFC aan de Nijbracht in Emmen. Een bergingsbedrijf is...
×