Clicky

dinsdag 16 juli 2024 - 05:30 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartBloomberg: Boeing onderhandelt met justitie VS over schikking

Bloomberg: Boeing onderhandelt met justitie VS over schikking

WASHINGTON – Boeing voert gesprekken met het Amerikaanse ministerie van Justitie over een schikking naar aanleiding van de twee crashes met 737 MAX-toestellen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Dat stelt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Boeing en justitie troffen in 2021 al een schikking rondom de twee fatale ongelukken uit 2018 en 2019. Maar het ministerie van Justitie concludeerde eerder dat Boeing verplichtingen uit die overeenkomst heeft geschonden. Daardoor kan het bedrijf alsnog strafrechtelijk vervolgd worden voor de twee crashes, waardoor 346 mensen omkwamen.

De schikking zou volgende week al aangekondigd kunnen worden. Onderdeel daarvan is naar verwachting dat een onafhankelijke derde partij aangesteld wordt om erop toe te zien dat het bedrijf zich aan de gemaakte afspraken houdt.

Deurpaneel

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft tot 7 juli de tijd om een rechter te laten weten of het Boeing al dan niet wil vervolgen. Sommige familieleden van de slachtoffers hebben de Amerikaanse overheid daartoe aangespoord.

Als de zaak nu opgelost wordt, betekent het een stap vooruit voor Boeing. Maar de problemen bij de geplaagde vliegtuigbouwer zouden verre van voorbij zijn, onder meer omdat de Verenigde Staten ook nog onderzoek doen naar het incident waarbij een Boeing-vliegtuig in januari een deurpaneel verloor.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10

Rijkswaterstaat werkt ruim anderhalve maand aan A10

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat voert van 20 juli tot 9 september groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen op de A10 Noord tussen knooppunt Watergraafsmeer en...
×