Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 22:32 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartAmsterdam uit irritatie in brief over werkzaamheden Zwanenburgbaan Schiphol

Amsterdam uit irritatie in brief over werkzaamheden Zwanenburgbaan Schiphol

AMSTERDAM – De Amsterdamse wethouder Hester van Buren (luchthaven) heeft namens het college van burgemeester en wethouders via een brief aan Infrastructuurminister Mark Harbers laten weten dat zij “teleurgesteld” is over de werkzaamheden aan de Zwanenburgbaan deze zomer, waardoor de andere banen op Schiphol meer gebruikt moeten worden. De Zwanenburgbaan was vanaf 17 juni zo’n anderhalve week dicht voor onderhoud en is tot halverwege september beperkt beschikbaar. “In gewoon Nederlands: midden in de zomer worden omwonenden in grote delen van Amsterdam en omliggende gemeenten totaal onverwacht geconfronteerd met veel meer vlieglawaai dan voorzien”, schrijft Van Buren.

“Deze zomer naar schatting 10.000 extra vliegbewegingen op de Buitenveldertbaan en tegen de 1000 extra op de Schiphol Oostbaan. De ramen moeten dicht, de tuin blijft ongebruikt. Des te meer fnuikend als je zelf niet op vakantie kunt. Het college is teleurgesteld over uw besluit, waarvan de consequenties eenzijdig worden afgewenteld op een deel van de omgeving dat daar totaal niet op voorbereid is. De stad, de regio en haar inwoners worden voor voldongen feiten geplaatst”, aldus Van Buren.

De wethouder is ook niet blij met de manier waarop Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) over de werkzaamheden heeft gecommuniceerd. Op 15 juni plaatste LVNL een advertentie in Het Parool met “verhullend taalgebruik en gebrek aan empathie richting omwonenden, waar een verontschuldiging richting bewoners op zijn plaats zou zijn geweest”, schrijft de wethouder.

De wethouder wil dat de minister met Schiphol en LVNL om tafel gaat om te praten over “maatregelen met een werkelijk positief effect op de omwonenden”. Ook wil de gemeente weten waarom omwonenden zo laat geïnformeerd zijn en hoe voorkomen kan worden dat dit in toekomst opnieuw op deze manier gebeurt. “Wij zijn daarnaast benieuwd hoe u er zorg voor gaat dragen dat bewoners alsnog recht wordt gedaan”, aldus de wethouder.

Schiphol zei begin juni geen problemen te verwachten voor reizigers door de werkzaamheden. LVNL zei toen dat bewoners van Amsterdam, Amstelveen en Haarlemmermeer wel meer geluidsoverlast kunnen ervaren. “Dat kunnen we niet voorkomen. Het is heel vervelend, maar tegelijk is het nodig om ervoor te zorgen dat vliegtuigen veilig kunnen landen”, zei een woordvoerder toen.

Amstelveen klaagde enkele weken geleden ook over de werkzaamheden op Schiphol. Volgens die gemeente ging het om ongeveer 8000 extra vluchten “met de daarbij horende overlast voor de omgeving”. Ook Uithoorn klaagde over “het verschuiven van grote aantallen vliegtuigen naar gebieden die toch al zwaarbelast zijn”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×