Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 22:41 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsCelstraf voor gevluchte zakenman Roger Lips wegens fraude

Celstraf voor gevluchte zakenman Roger Lips wegens fraude

ZWOLLE – De naar Dubai gevluchte vastgoedmagnaat Roger Lips is vrijdag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot vier jaar cel. De rechtbank acht grootschalige faillissementsfraude bewezen.

In 2013 stortte het imperium van de Brabantse vastgoedondernemer in, met een achtergebleven schuldenlast van 320 miljoen euro. De 60-jarige ondernemer vertrok begin 2014 naar Dubai nadat hij in het faillissement kort gegijzeld was geweest op last van de curatoren. Uiteindelijk werd aangifte gedaan van de verdwijning van 11 miljoen euro. Zo wist hij zijn luxe wagenpark met een waarde van 2 miljoen euro, bestaande uit onder meer Porsches, Mercedessen en een Ferrari, uit de boedel weg te sluizen.

De miljoenen verdwenen uit het failliete concern door gebruik te maken van fictieve schulden, meent de rechtbank. Lips stond opeens op papier voor miljoenen in het rood bij zijn vrouw. Die fictieve schuld werd onder meer vereffend door onder meer het wagenpark bij haar onder te brengen. Met hulp van zijn vrouw wist hij de auto’s in 2014 via Antwerpen naar Dubai te verschepen. De vele schuldeisers van het concern werden zo benadeeld.

Geen verantwoordelijkheid

Beide verdachten verschenen niet in de rechtszaal. Ze hebben zo geen verantwoordelijkheid genomen en dat neemt de rechtbank ze zeer kwalijk, staat in het vonnis. De vrouw van Lips, Astrid van S., kreeg achttien maanden cel. Lips zelf was in maart 2022 nog door dezelfde rechtbank veroordeeld tot acht maanden cel voor het achterhouden van informatie in het faillissement. Beide verdachten zijn wel vrijgesproken van witwassen en van de verdwijning van de inventaris van het luxe kantoorpand van het concern.

De opgelegde celstraffen zijn gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie. Lips en zijn vrouw verzochten de rechtbank eerder wel om de meerdaagse zaak via videoverbinding te volgen, maar dat werd afgewezen. “Ze kiezen ervoor om zich vrijwillig te onttrekken aan justitie in Nederland”, aldus de rechtbank toen. Lips stelt in deze zaak nooit gehoord te zijn. Hij noemde in een gesprek met het ANP het doorgaan van de zitting zonder dat hij zijn zegje kon doen “surrealistisch”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×