Clicky

donderdag 25 juli 2024 - 03:00 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsRutte officieel benoemd tot nieuwe secretaris-generaal NAVO

Rutte officieel benoemd tot nieuwe secretaris-generaal NAVO

BRUSSEL – Scheidend premier Mark Rutte is officieel benoemd als de volgende secretaris-generaal van de NAVO. Hij volgt op 1 oktober Jens Stoltenberg op aan het hoofd van het westerse militaire bondgenootschap, laat de NAVO weten.

De ambassadeurs van de 32 NAVO-landen hebben woensdag officieel tot de benoeming besloten, meldt een woordvoerder. Ruttes aanstelling stond al vast, doordat alle lidstaten hun steun voor hem hadden uitgesproken.

Het is nog onduidelijk of Rutte zijn opwachting maakt op de NAVO-top in Washington over twee weken. NAVO-diplomaten wijzen erop dat Stoltenberg tien jaar geleden als aankomend secretaris-generaal ook een NAVO-top bijwoonde.

Ervaring en kalmte

Op de top neemt het bondgenootschap afscheid van Stoltenberg, die veel langer bleef dan op voorhand de bedoeling was. De NAVO-landen vroegen hem meermaals langer te blijven, omdat ze zijn ervaring en kalmte goed konden gebruiken nu de spanningen met erfvijand Rusland weer zo waren opgelaaid.

Maar Stoltenberg bleef ook aan omdat zich geen overtuigende opvolger aandiende. Die denkt de alliantie nu wel gevonden te hebben. De bedenking dat Rutte de zoveelste man uit West-Europa is die de NAVO gaat leiden, klinkt minder luid. Al doet hij er wel goed aan om daaraan te denken als hij straks zijn staf gaat samenstellen, zeggen NAVO-ambassadeurs.

Vierde Nederlander

De 57-jarige Rutte is de vierde Nederlander die de westerse militaire alliantie gaat leiden. Jaap de Hoop Scheffer, die in 2009 afzwaaide, was de laatste. Geen enkel land leverde zoveel secretarissen-generaal.

De langstzittende Nederlandse premier ooit kondigde vorige zomer aan de Haagse politiek te verlaten nadat het vierde kabinet onder zijn leiding was gevallen. Het aantreden van het nieuwe kabinet valt bijna naadloos met zijn aanstelling samen, zodat er niet naar overbrugging hoeft te worden gezocht.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zwanen met olie besmeurd door lekkage in Rotterdamse Botlek [+foto]

ROTTERDAM - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie...
×