Clicky

dinsdag 23 juli 2024 - 04:29 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartTest met superbatterij op Schiphol: wereldwijde primeur op luchthaven

Test met superbatterij op Schiphol: wereldwijde primeur op luchthaven

SCHIPHOL – Als eerste luchthaven wereldwijd zet Schiphol met de komst van een Iron Flow Battery op de luchthaven een belangrijke stap richting energieopslag en de verdere elektrificatie van het grondmaterieel. De grote batterij, die onlangs op het A/B platform is geïnstalleerd, biedt een betrouwbare stroomvoorziening voor het opladen van elektrisch materieel waarmee tegelijkertijd ook het net wordt ontlast.

De Iron Flow Battery wordt de komende maanden uitgebreid getest. Tijdens deze testfase voorziet de batterij de elektrische Ground Power Units (e-GPU’s) aan het A/B platform van stroom. Deze e-GPU’s leveren elektriciteit aan vliegtuigen die aan de grond staan, waar geen vaste stroomvoorziening aanwezig is.

In combinatie met een Preconditioned Air Unit (PCA) die zorgt voor frisse lucht aan boord, kan de hulpmotor van het vliegtuig aan de grond uitblijven. Dit zorgt niet alleen voor minder uitstoot en verbetering van de luchtkwaliteit op het platform maar ook voor reductie van geluid.

Natuurlijker en veiliger materiaal

De Iron Flow Battery onderscheidt zich door de werking van natuurlijke materialen. In tegenstelling tot veelgebruikte lithiumbatterijen, werkt de batterij op basis van ijzer en zout water – materialen die in ruime mate beschikbaar zijn, zorgen voor een minder grote milieubelasting en brandveilig zijn. De capaciteit van de batterij blijft tot 20 jaar constant.

Foto: Roger Cremers | Schiphol

“Ik ben enorm trots op deze innovatie. De Iron Flow Battery is een mooi voorbeeld van hoe wij als als luchthaven voorop willen lopen met innovatieve infrastructuur die de kwaliteit van werken beter maakt. Tijdens de testperiode wordt de focus gelegd op de gebruikersvriendelijkheid, betrouwbaarheid en efficiëntie. Bij een succesvol resultaat zullen er meer batterijen volgen, met als doel om al het grondmaterieel uitstootvrij en elektrisch te maken”, aldus Sybren Hahn, Executive Director Infrastructure

Ontwikkeling en samenwerking

De Iron Flow Battery is ontwikkeld en gebouwd door ESS Inc in Oregon, USA. Het innovatieteam van Schiphol heeft de technologie naar de luchthaven gebracht. Het beheer en gebruik van de batterij worden verzorgd door Volker Infra en KES. De batterij wordt mede gesubsidieerd door de EU en is daarmee onderdeel van TULIPS, een Europees samenwerkingsverband van 32 luchtvaartpartijen en kennisinstituten, geleid door de Royal Schiphol Group.

Foto: Roger Cremers | Schiphol

Het programma loopt tot eind 2025 en heeft als doel innovaties te ontwikkelen die de verduurzaming van luchthavens versnellen. Dit sluit aan bij Schiphol’s ambitie om in 2030 uitstootvrij en afvalvrij te willen zijn met haar eigen luchthavenactiviteiten en in 2050 willen ze energiepositief zijn. “We werken toe naar een stiller, schoner en beter Schiphol.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×