Clicky

zondag 14 juli 2024 - 03:18 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartAirbus verlaagt leveringsdoelen door problemen toeleveringsketen

Airbus verlaagt leveringsdoelen door problemen toeleveringsketen

TOULOUSE – De Europese vliegtuigfabrikant Airbus heeft zijn doelstelling voor de leveringen van vliegtuigen verlaagd door aanhoudende problemen in de toeleveringsketen. Ook de winstverwachting is om deze reden naar beneden bijgesteld.

Het concern verwacht nu jaarlijks 770 commerciële vliegtuigen aan klanten te leveren, eerder waren dit er 800. Airbus verwacht dat de winst dit jaar uitkomt op 5,5 miljard euro, ongeveer 1,5 miljard euro minder dan waar de vliegtuigbouwer eerder van uitging. Het bedrijf heeft ook zijn doel om maandelijks 75 van zijn A320-toestellen met één gangpad te produceren, met een jaar uitgesteld tot 2027.

“In de commerciële luchtvaart heeft Airbus te maken met aanhoudende specifieke problemen in de toeleveringsketen, voornamelijk bij motoren, vliegtuigconstructies en cabine-uitrusting”, zegt het bedrijf in een verklaring.

Tegenvallers

De leveringen zijn cruciaal voor de financiën van Airbus omdat het bedrijf wordt betaald wanneer vliegtuigen aan klanten worden overgedragen. Vorig jaar werden er 735 toestellen van Airbus afgeleverd.

Ook moet Airbus ongeveer 900 miljoen euro afboeken als gevolg van tegenvallers bij een aantal ruimteprogramma’s. Het in Toulouse, Frankrijk gevestigde bedrijf rapporteert op 30 juli 2024 zijn volledige halfjaarresultaten.

In het eerste kwartaal van dit jaar kon Airbus nog flink te profiteren van de gestegen vraag naar vliegreizen. De omzet ging met 9 procent omhoog tot meer dan 12,8 miljard euro. Het leeuwendeel daarvan was afkomstig van de verkoop van vliegtuigen, ruim 9,1 miljard euro.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur rijdt vrachtwagen vast bij KFC in Emmen [+foto]

EMMEN - Zaterdagavond heeft een vrachtwagenchauffeur zichzelf met zijn vrachtwagen vastgereden in het gras bij de KFC aan de Nijbracht in Emmen. Een bergingsbedrijf is...
×