Clicky

zondag 21 juli 2024 - 11:35 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsAdvocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

SCHIPHOL – Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het hoger beroep van het liquidatieproces in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Volgens de advocaat dwarsboomt het Openbaar Ministerie hem. “Ik kan mijn cliënt niet bieden waar hij recht op heeft.”

Schouten haalde stevig uit naar justitie. “Het OM wil voorwaarden stellen aan mijn optreden. Dat tast mijn kernwaarden als advocaat aan.” Volgens de advocaat wilde het OM onder meer dat hij vooraf toestemming zou vragen als hij in de media dingen over zijn veiligheid zou zeggen. Ook zou hij geen procedures meer tegen het OM mogen beginnen. Als de voorwaarden zouden worden ingetrokken, keert Schouten naar eigen zeggen weer terug.

Nadat justitie begin 2018 bekendmaakte te beschikken over kroongetuige Nabil B., werd een week later zijn broer doodgeschoten. In september 2021 werd B.’s advocaat Derk Wiersum vermoord en in juli 2021 vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. De Vries vormde toen samen met advocaten Schouten en Onno de Jong het verdedigingsteam van B.

Reacties

Na de moord op De Vries, bleven Schouten en De Jong de kroongetuige bijstaan tot maart 2023. Waarom zij destijds stopten, is niet bekendgemaakt. Later kwam alleen De Jong terug als advocaat, bij aanvang van het hoger beroep werd duidelijk dat hij B. toch niet meer bijstond. Daarop keerde Schouten weer terug, maar ook hij stopt nu.

De advocaten-generaal wilde direct na de mededeling van Schouten niet reageren. “Dit is niet de tijd of plaats om dit te doen”, zei een van hen. De voorzitter van het hof gaf aan dat hij hoopt dat er snel een oplossing komt. B. zelf zei dat hij zich niet meer vrij voelde om vragen te beantwoorden.

Levenslang

Het Marengo-proces draait om zes moorden en verschillende moordpogingen. Hoofdverdachte Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn in februari door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De komende drie weken staan zogeheten regiezittingen gepland in het hoger beroep, dan wordt onder meer over de voortgang van de zaken van de veertien verdachten gesproken. Woensdag staat de zaak van Taghi op het programma, ook hij zit met een advocatenkwestie nadat recent bekend werd dat twee van zijn drie advocaten de verdediging hebben neergelegd. Het is de bedoeling dat Taghi woensdag aanwezig is in de rechtbank.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Code geel in oosten van het land vanwege onweersbuien

DE BILT - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor het oosten van het land vanwege onweersbuien. De waarschuwing geldt voor...
×