Clicky

zondag 21 juli 2024 - 11:25 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerVerbod stroomstootapparaat bij veetransport

Verbod stroomstootapparaat bij veetransport

DEN HAAG – Het wordt verboden om stroomstoten uit te delen aan vee op boerderijen en op veetransport. Demissionair minister van Landbouw Piet Adema kondigt het verbod aan, dat over dik een jaar moet ingaan.

Dit verbod kan niet worden opgelegd aan slachthuizen, meldt Adema. Daarvoor is volgens hem te weinig ruimte in Europese wetgeving.

Maandag meldde Varkens in Nood dat stroomstootapparaten nog steeds “veelvuldig” worden gebruikt op varkens. De organisatie heeft hiervan bij meerdere transporteurs videobeelden gemaakt.

Het toepassen van stroomstoten is momenteel toegestaan in “uitzonderlijke omstandigheden”, bijvoorbeeld wanneer een volwassen varken weigert te bewegen.

Adema, die eind 2022 onderzoek aankondigde naar een verbod, ziet dat de apparatuur “alsnog te vaak en niet volgens de regels wordt ingezet, als een handig hulpmiddel dat snel tot resultaten leidt”.

Toezichthouder NVWA gaat handhaven na 1 juli 2025, wanneer het verbod van kracht is. In slachthuizen overweegt Adema een “beleidsregel” die moet leiden tot meer duidelijkheid over de voorwaarden voor gebruik van een stroomstootapparaat. Wanneer er “geen misverstand kan bestaan” over wanneer stroomstoten zijn toegestaan in het slachthuis, zullen NVWA-inspecteurs hier ook toezicht op houden

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Code geel in oosten van het land vanwege onweersbuien

DE BILT - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor het oosten van het land vanwege onweersbuien. De waarschuwing geldt voor...
×