Clicky

zondag 14 juli 2024 - 02:32 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerZorg over drukte als Zeeuwse tunnel ook voor vrachtwagens tolvrij wordt

Zorg over drukte als Zeeuwse tunnel ook voor vrachtwagens tolvrij wordt

MIDDELBURG – De Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas (infrastructuur en mobiliteit) verwacht niet dat het op de wegen in Zeeland veel drukker wordt als de Westerscheldetunnel ook voor vrachtwagens tolvrij wordt.

Automobilisten en motorrijders hoeven vanaf 1 januari 2025 geen tol meer te betalen als ze door de tunnel rijden. De Statenfracties spraken in een commissievergadering de wens uit dat ook vrachtwagens op termijn gratis door de tunnel kunnen, maar ze vragen zich wel af of de infrastructuur daarop is ingericht.

BBB-Statenlid Christine Govaert zei dat als er straks meer vrachtwagens door de tunnel rijden, de toegangswegen daarnaartoe mogelijk moeten worden aangepast. Ze stelde onder meer dat de rotonde bij Terneuzen niet is ingericht voor grote aantallen passerende vrachtwagens.

Gerwi Temmink, Statenlid voor PvdA-GroenLinks, zei dat als de provincie de tunnel tolvrij wil maken voor trucks er eerst gekeken moet worden naar de gevolgen, zoals de doorstroming van het verkeer. “We moeten voorkomen dat de vrachtwagens dan gaan rijden over Zeeuwse wegen die daarop niet zijn ingericht.”

Van der Maas verwacht dat het niet zo’n vaart zal lopen met de toename van de verkeersdrukte als vrachtwagens gratis ritten door de tunnel kunnen maken. “Niemand gaat voor de lol door de tunnel rijden, dat doe je alleen als je vracht moet vervoeren”, zei de gedeputeerde.

Zeeland krijgt 146 miljoen euro van het Rijk om de Westerscheldetunnel vanaf 1 januari 2025 deels tolvrij te maken. Met dat geld kan de provincie de gemiste inkomsten door de tolheffing tot 2030 dekken. De tunnel tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen is in 2003 geopend. Een retour door de tunnel kost voor een personenauto 10 euro. Veelgebruikers en abonnementhouders betalen minder.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur rijdt vrachtwagen vast bij KFC in Emmen [+foto]

EMMEN - Zaterdagavond heeft een vrachtwagenchauffeur zichzelf met zijn vrachtwagen vastgereden in het gras bij de KFC aan de Nijbracht in Emmen. Een bergingsbedrijf is...
×