Clicky

dinsdag 16 juli 2024 - 04:27 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsPolitie vraagt om 'evenementluwe periode' rondom NAVO-top

Politie vraagt om ‘evenementluwe periode’ rondom NAVO-top

DEN HAAG – De politie vraagt om een ‘evenementluwe periode’ rondom de NAVO-top die volgend jaar in Nederland wordt georganiseerd. Verder geldt voor alle politiepersoneel in de periode een verlofbeperking. Dit is nodig omdat de top “een van de grootste veiligheidsoperaties ooit” is in Nederland, aldus de politie in een verklaring.

De top vindt plaats in Den Haag van 24 tot en met 26 juni 2025. De inzet daar leidt ertoe dat er tijdelijk op andere vlakken minder politiecapaciteit beschikbaar is. Korpschef Janny Knol heeft in een brief burgemeesters gevraagd terughoudend om te gaan met vergunningverlening voor evenementen in de periode tijdens en rond de NAVO-top.

“Dit zodat rondom de NAVO-top in feite sprake is van een evenementluwe periode. Hierdoor houdt de politie voldoende capaciteit beschikbaar om, naast het reguliere werk, zorg te dragen voor een goed verloop van de NAVO-top”, schrijft de korpschef. Volgens haar is de klus voor de politie een “forse opgave”, wegens “de aard van deze top, het complexe (geopolitieke) dreigingsbeeld en de grote omvang”.

World Forum

Eind mei werd duidelijk dat de NAVO-top plaatsvindt in Den Haag. De leiders van de 32 lidstaten van het Atlantisch bondgenootschap komen dan bijeen in het World Forum, zo maakte demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) bekend.

Tijdens de top worden tientallen staatshoofden, regeringsleiders en ministers en hun delegaties begeleid en beveiligd tijdens hun reisbewegingen van en naar luchthavens en hotels. Ook de locatie waar de top plaatsvindt wordt streng beveiligd. Volgens nationaal commandant Willem Woelders, verantwoordelijk voor de voorbereiding, is het de grootste veiligheidsoperatie in Nederland ooit. “Iedereen gaat hier iets van merken.”

Capaciteitsvraag

De verlofbeperking voor politiemensen houdt in dat verlof rondom de NAVO-top pas aan het einde van het jaar wordt toegewezen. Ervoor zal de exacte “capaciteitsvraag” in kaart worden gebracht. Een plan om de mobiele eenheid (ME) op maximale sterkte te brengen, wordt versneld uitgevoerd. Die kan bij grootschalige evenementen ingezet worden om verstoring van de openbare orde te voorkomen en groepen mensen te begeleiden.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10

Rijkswaterstaat werkt ruim anderhalve maand aan A10

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat voert van 20 juli tot 9 september groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen op de A10 Noord tussen knooppunt Watergraafsmeer en...
×