Clicky

dinsdag 23 juli 2024 - 04:16 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsFNV ziet ook getreiter bij ministerie van Justitie en Veiligheid

FNV ziet ook getreiter bij ministerie van Justitie en Veiligheid

DEN HAAG – Ook op het ministerie van Justitie en Veiligheid is de werkvloer niet veilig, concludeert FNV na onderzoek. De vakbond baseert zich op een enquête onder bijna 2000 ambtenaren. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt in het afgelopen jaar te maken te hebben gehad met “grensoverschrijdend gedrag”.

“Buitengewoon zorgelijk, maar helaas geen verrassing”, zegt David Schreuders, bestuurder van FNV Overheid. In februari bleek uit onderzoek bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook al dat de werkvloer onvoldoende veilig was.

Volgens Schreuders lijken de problemen op de twee ministeries op elkaar. “Veel te veel werknemers hebben te maken met pesten, intimidatie, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag. Het beleid en de mogelijkheden om zulk gedrag aan te pakken schieten in de praktijk tekort”, aldus de bestuurder.

Ervaringen

Volgens de bond vindt 40 procent van de ambtenaren dat mensen op het ministerie niet gelijk behandeld worden qua geslacht, leeftijd of achtergrond. Bijna driekwart (74 procent) voelt zich niet ondersteund door hun organisatie na een ervaring van grensoverschrijdend gedrag. In bijna de helft van de ervaringen is een directielid of leidinggevende de bron van zulk gedrag. Een kwart van de ambtenaren op het ministerie overweegt van werkgever te veranderen vanwege de omgangsnormen.

“We zien opnieuw, net als bij VWS, dat werknemers die melding maken van incidenten door hun managers het zwijgen wordt opgelegd. Dat is absoluut onacceptabel. Er is echt een cultuuromslag nodig”, zegt vakbondsman Schreuders. FNV roept de landelijke politiek opnieuw op ervoor te zorgen dat de Rijksoverheid goed werkgeverschap waarmaakt.

Het justitiedepartement noemt het “een stevig rapport” waarover al contact is met de bonden. Een woordvoerster zegt dat sociale veiligheid op de werkvloer al op de agenda staat en dat er onderzoek naar is gedaan. Dat heeft een andere uitkomst, dus kennelijk ervaren en melden medewerkers toch zaken die voor ons niet zichtbaar werden, zegt ze. Het ministerie wil samen met de bonden kijken hoe de veiligheid kan worden verbeterd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×