Clicky

donderdag 25 juli 2024 - 03:33 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsMotie van wantrouwen en motie van afkeuring tegen Yeşilgöz

Motie van wantrouwen en motie van afkeuring tegen Yeşilgöz

EN HAAG – In de laatste dagen van haar ministerschap is een motie van wantrouwen ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz door de SP, Partij voor de Dieren en DENK. GroenLinks-PvdA diende een motie van afkeuring in tegen de VVD-minister, die in ieder geval door Volt wordt gesteund. Dinsdag wordt over beide moties gestemd.

De indieners nemen het Yeşilgöz kwalijk dat ze geen excuses aanbiedt voor het gebruik van onjuiste cijfers over gestapelde nareis van asielzoekers. Ook het feit dat ze bij haar ambtenaren niet om actuele cijfers heeft gevraagd toen er maatschappelijke onrust over ontstond, leidt tot veel onbegrip. De VVD-leider zei vlak voor de verkiezingen in de Volkskrant dat er jaarlijks duizenden verre familieleden van asielzoekers naar Nederland komen. Het gaat om jaarlijks rond de zeventig.

Yeşilgöz erkende in het debat wel dat ze achteraf gezien “een fundamentele fout” had gemaakt, maar ze hield vol dat ze lang niet op de hoogte was van de cijfers. Dat ging er bij haar critici niet in. Het ging haar puur om politiek gewin, vinden ze. De minister en VVD-leider had moeten en kunnen weten dat de cijfers niet correct waren en moeten doorvragen, vinden ze.

Ingediende motie

Yeşilgöz heeft de boel belazerd, beargumenteerde SP-leider Jimmy Dijk de door hem ingediende motie van wantrouwen. Ze heeft daarnaast geen reflectie getoond op wat haar uitspraken hebben veroorzaakt. “Ze kan wel sneren naar de Tweede Kamer, de waarheid als een soort optie zien, alles en iedereen de schuld geven, maar wij laten ons niet voor de gek houden”, zei Dijk.

De iets minder zware motie van afkeuring werd door Kati Piri van GroenLinks-PvdA ingediend. “De minister heeft toegegeven dat ze fouten heeft gemaakt, maar geen excuses gemaakt.” D66 en Volt noemden het debat “een grote teleurstelling”, omdat Yeşilgöz lange tijd een beeld in stand heeft gehouden over veelvuldig misbruik van de asielprocedure terwijl dit niet zo was en daar niet genoeg op reflecteert. D66 beraadt zich nog over steun aan de motie van afkeuring.

Fabels op fabels

Don Ceder van de ChristenUnie sprak van “fabels op fabels” maar steunt beide moties niet. “Die gaan te ver. Ik hoop dat de minister in haar laatste woorden excuses gaat uitspreken.” Dat deed ze niet.

De moties zullen waarschijnlijk niet worden gesteund door de toekomstige coalitiepartijen PVV, NSC en BBB. Wel benadrukte ook NSC-Kamerlid Olger van Dijk dat Yeşilgöz “meer had moeten doen om de feiten boven tafel te krijgen”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zwanen met olie besmeurd door lekkage in Rotterdamse Botlek [+foto]

ROTTERDAM - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie...
×