Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 19:02 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsMedia: Macron overweegt alleenheerschappij bij politieke impasse

Media: Macron overweegt alleenheerschappij bij politieke impasse

PARIJS – De Franse president Emmanuel Macron heeft volgens de Franse nieuwszender Europe 1 met medewerkers gesproken over een grondwetsartikel dat de president in noodsituaties vrijwel absolute macht geeft. Die zou hij misschien kunnen grijpen bij een complete politieke impasse. Het kantoor van Macron heeft dit bericht in een reactie tegengesproken.

Volgens artikel 16 van de grondwet kan de president op eigen houtje regeren en alle macht uitoefenen “indien het normale functioneren van de overheden uitvalt of indien er een opstandige dreiging is voor de integriteit van het land”.

Aanleiding is de vraag of er een regering gevormd kan worden na de vervroegde parlementsverkiezingen die 30 juni en 7 juli worden gehouden. Radicale partijen lijken het gros van de kiezers te trekken met de rechtse Rassemblement National (RN) als grote winnaar en een linkse coalitie die zich Nieuw Volksfront noemt op de tweede plaats.

Impasse niet ondenkbaar

Maar beide zouden geen meerderheid in de volksvertegenwoordiging krijgen en onder geen beding samenwerken. Volgens recente opiniepeilingen wordt in de eerste verkiezingsronde de RN de grote winnaar met een derde van de stemmen. Het volksfront zou op 28 procent kunnen rekenen en de aanhang van Macron op slechts 18 procent. Gezien de meningsverschillen en de weigering door centrumpartijen en linkse partijen om met de RN in zee te gaan, lijkt een impasse niet ondenkbaar.

Macron hoopt op een akkoord met centrumrechtse en linkse partijen waarschijnlijk voor de tweede ronde van de verkiezingen. Maar links wil naar eigen zeggen het beleid van Macron volkomen terugdraaien, inclusief de omstreden hervorming van het pensioenstelsel.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×