Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 19:06 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsLoodgieter uit Vlaardingen voorlopig niet terug naar huis

Loodgieter uit Vlaardingen voorlopig niet terug naar huis

ROTTERDAM – De Vlaardingse loodgieter, van wie de woning en eigendommen meer dan twintig keer doelwit geweest zijn van explosies en pogingen tot geweld, kan voorlopig niet terug naar huis. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag beslist. De loodgieter en zijn gezin laten via hun advocaat weten “diep teleurgesteld” te zijn.

De loodgieter had een kort geding aangespannen tegen het besluit vorige maand van de burgemeester dat het gezin zes weken lang de woning niet in kan. “De rechter is van oordeel dat de burgemeester deze beslissing heeft mogen nemen om de openbare orde te herstellen”, staat in de uitspraak.

De geweldsincidenten waren gericht tegen voertuigen, de woning (veertien keer) en bedrijfspanden van de loodgieter en zijn familie. Wat de aanleiding voor het geweld is, is niet bekend. Hij heeft steeds gezegd niet te weten wie het op hem gemunt heeft. De laatste explosie bij de woning van de loodgieter was op 19 mei. Dat was voor de burgemeester aanleiding om het gezin voor de vierde keer uit de woning te weren.

Vele veiligheidsmaatregelen

De sluiting is volgens de rechter noodzakelijk omdat minder ingrijpende maatregelen niet volstaan. “De vele veiligheidsmaatregelen die de burgemeester heeft ingezet, kunnen onvoldoende garanderen dat er bij nieuwe aanslagen geen slachtoffers vallen. Daarbij is sprake van een toename van de zwaarte van het explosief en een frequentie van de incidenten.”

Dat het risico op herhaling kleiner zou zijn als de loodgieter in de woning verblijft, blijkt volgens de rechtbank niet. “De impact van een aanslag op de openbare orde bij een verblijf in de woning kan juist worden vergroot doordat er slachtoffers kunnen vallen. Bovendien is een tijdelijke terugkeer naar de woning van de vrouw en kinderen van de loodgieter eerder beëindigd nadat er weer een aanslag werd gepleegd.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×