Clicky

donderdag 25 juli 2024 - 01:42 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsWinkelketens volgen AH nog niet met extra veiligheidsmaatregelen

Winkelketens volgen AH nog niet met extra veiligheidsmaatregelen

DEN HAAG – Grote winkelketens komen nog niet met aanvullende veiligheidsmaatregelen in navolging van Albert Heijn. Die supermarktketen kondigde maandag aan dat medewerkers geen naamplaatje meer hoeven te dragen, extra training krijgen over hoe ze klanten kunnen aanspreken op ongewenst gedrag en dat de regels in de supermarkten zijn uitgebreid.

Onder meer Kruidvat, IKEA en HEMA merken net als AH dat personeel te maken krijgt met bijvoorbeeld agressie en overlast, maar niet zo vaak als de supermarktketen. Albert Heijn zegt hierover duizenden meldingen per jaar te krijgen van werknemers.

IKEA meldt via een woordvoerder dat werknemers via hun naamplaatje wel eens op sociale media zijn benaderd door klanten. “Na het lezen van het bericht van Albert Heijn gaan wij intern bespreken of wij daaraan mee moeten doen. Het geeft ruimte tot nadenken, maar ik vermoed dat wij niet dezelfde weg inslaan.”

Kruidvat

Bij Kruidvat dragen medewerkers sowieso geen naambordjes, aldus een woordvoerster van de drogisterijketen. “Wat je in de maatschappij ziet, zie je ook in de winkel. Het gebeurt niet zo veel dat we meer maatregelen nemen.” Ook HEMA zegt geen aanleiding te zien om de veiligheidsmaatregelen te veranderen.

Andere supermarktketens zien net als Albert Heijn veel agressie tegen winkelmedewerkers, maar volgen hun concurrent niet met extra maatregelen binnenkort. “Agressie is helaas in onze gehele sector een probleem”, zegt een woordvoerster van Lidl. Volgens haar krijgen werknemers trainingen om met agressie, geweld en andere vervelende situaties om te gaan. In de supermarkten hangen camera’s en als het nodig is, komen er beveiligers.

Andere supermarktketens

DekaMarkt ziet ook dat de agressie is toegenomen, aldus een woordvoerder. Die keten biedt medewerkers volgens hem al extra training aan om hier goed mee om te kunnen gaan. Jumbo, de op een na grootste supermarktketen, heeft nog niet gereageerd op vragen over toegenomen agressie en extra maatregelen.

Branchegenoot Dirk van den Broek meldde in april dat werknemers een bodycam krijgen die ze aan kunnen zetten als een situatie uit de hand dreigt te lopen. PLUS zei al eerder vaker agressieve situaties in zijn winkels te zien. Daarom krijgen werknemers dit jaar extra trainingen op het gebied van veiligheid.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zwanen met olie besmeurd door lekkage in Rotterdamse Botlek [+foto]

ROTTERDAM - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie...
×