Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 23:34 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE – De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

Anderen zouden bijvoorbeeld zijn verdronken nadat ze op een gammel rubberbootje zonder motor waren gezet en uit de Griekse territoriale wateren waren geduwd. Het verdrijven van migranten van grond- of zeegebied zonder hen de kans te geven asiel aan te vragen staat bekend als een pushback en is illegaal. De Griekse kustwacht wordt vaak beschuldigd van pushbacks, maar ontkent dat altijd.

De kustwacht verwerpt nu ook alle beschuldigingen die in de reportage van de BBC naar voren komen, inclusief videobeelden. Een hoge functionaris zei wel na het interview, toen hij niet doorhad dat zijn microfoon nog aanstond, dat het “duidelijk illegaal” en “een internationale misdaad” was wat hij zag op de beelden.

De onderzochte incidenten vonden plaats tussen mei 2020 en 2023. De BBC geeft aan dat het erg lastig is om pushbacks te verifiëren, maar dat het in deze gevallen was gelukt om meerdere ooggetuigen, overlevende migranten en videobeelden te combineren tot een betrouwbaar verhaal.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×