Clicky

zondag 14 juli 2024 - 04:09 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsChina begint onderzoek naar dumping van varkensvlees uit EU

China begint onderzoek naar dumping van varkensvlees uit EU

BEIJING – China begint een onderzoek naar dumping van varkensvlees vanuit de Europese Unie. Dat meldt het Chinese ministerie van Handel maandag. Het onderzoek van China komt kort na de aankondiging van de Europese Commissie dat fors hogere importheffingen op Chinese elektrische auto’s vanaf 4 juli ingaan.

Volgens het Chinese ministerie komt het onderzoek naar aanleiding van een formele oproep van de China Animal Husbandry Group (CAHG), een staatsbedrijf dat namens de Chinese varkensindustrie spreekt. Volgens de CAHG is de hoeveelheid varkensvlees uit de EU dat op de Chinese markt belandt voldoende om van dumping te spreken.

China is een van de grootste afzetmarkten voor de EU als het op varkensvlees aankomt. Afgelopen jaar was de totale import van varkensvlees ruim 1,7 miljard euro waard. Spanje, Denemarken en Nederland waren verantwoordelijk voor het leeuwendeel daarvan.

Nederland is een van de grootste vleesexporteurs van Europa. De totale exportwaarde bedroeg afgelopen jaar 11,2 miljard euro. Vooral Duitsland is een belangrijke afnemer van het Nederlandse vlees, samen met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

De prijzen voor varkensvlees zijn al langer hoog door lagere productie in de EU. De Rijksvoorlichtingsdienst nam vorig jaar 6 procent minder varkensslachtingen waar in Nederland. Dat komt onder andere doordat er steeds minder varkenshouderijen zijn door een gebrek aan opvolgers en eerdere slechte resultaten. Ook de opkoopregeling voor de veehouderij speelt een rol.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur rijdt vrachtwagen vast bij KFC in Emmen [+foto]

EMMEN - Zaterdagavond heeft een vrachtwagenchauffeur zichzelf met zijn vrachtwagen vastgereden in het gras bij de KFC aan de Nijbracht in Emmen. Een bergingsbedrijf is...
×