Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 23:22 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsSlotverklaring Oekraïnetop roept op tot dialoog met Rusland

Slotverklaring Oekraïnetop roept op tot dialoog met Rusland

BÜRGENSTOCK – Tientallen landen die in Zwitserland bijeenkwamen op de vredestop over Oekraïne hebben een slotverklaring getekend waarin staat dat voor het bereiken van vrede “de betrokkenheid van en dialoog tussen alle partijen” is vereist. Tegelijkertijd moeten de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne worden gerespecteerd volgens de verklaring.

De Zwitserse president Viola Amherd zei in haar slotwoord dat “één belangrijke vraag blijft: hoe en wanneer kan Rusland bij het proces worden betrokken?”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei na afloop van de top dat er wat hem betreft snel een nieuwe bijeenkomst wordt georganiseerd. Onderhandelingen met Rusland kunnen beginnen zodra “ze ons wettelijke grondgebied” verlaten, zei Zelensky, maar volgens hem is Rusland “niet klaar voor een rechtvaardige vrede”.

Uitwisseling

In de verklaring wordt ook opgeroepen tot de uitwisseling van alle krijgsgevangenen en de terugkeer van gedeporteerde Oekraïense kinderen. Ook wordt aangehaald dat “voedselzekerheid op geen enkele manier als wapen mag worden gebruikt”. Toegang tot de havens in de Zwarte Zee en de Zee van Azov is volgens de verklaring “cruciaal” voor de wereldwijde voedselvoorziening.

Ook riepen de landen op tot “volledige soevereine controle” van Oekraïne over de kerncentrale in Zaporizja. De grootste kerncentrale van Europa staat al sinds het begin van de oorlog onder controle van Russische troepen.

Uitweg

Meer dan negentig landen waren bijeengekomen in het Zwitserse resort Bürgenstock om de Oekraïense voorstellen voor een uitweg uit het conflict te bespreken. Niet alle deelnemende landen ondertekenden de slotverklaring. Onder meer Brazilië, India, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika ontbraken op de lijst met ondertekenaars.

Rusland was niet uitgenodigd en noemde de top “absurd” en zinloos. Poetins oproep aan Oekraïne om zich terug te trekken uit het zuiden en het oosten van het land werd op de top afgewezen. Het Kremlin zei zondag dat Oekraïne toch beter zou gaan “nadenken” over de Russische eisen, gezien de huidige moeizame situatie voor Oekraïne op het slagveld.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×