Clicky

zondag 14 juli 2024 - 03:54 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartVeel meer klokkenluidersmeldingen Boeing na kwaliteitsproblemen

Veel meer klokkenluidersmeldingen Boeing na kwaliteitsproblemen

WASHINGTON – De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim elf keer zoveel meldingen ontvangen van klokkenluiders over Boeing als in heel 2023, volgens gegevens die de instantie met persbureau Bloomberg heeft gedeeld. De vliegtuigbouwer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsautoriteiten en medewerkers zelf na een reeks productie- en kwaliteitsproblemen bij het bedrijf.

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 126 tips gerapporteerd aan de toezichthouder, vergeleken met 11 in heel 2023, aldus de FAA.

Boeing ligt sinds januari onder vuur nadat een deurpaneel van een Boeing 737 MAX tijdens een vlucht van Alaska Airlines was losgeraakt. Inspecties toonden aan dat vier bouten die het paneel op zijn plaats hadden moeten houden ontbraken. Na januari kwamen meer berichten over problemen met de kwaliteitscontroles bij Boeing-vliegtuigen naar buiten.

Toezicht

Het hoofd van de FAA verklaarde eerder deze week dat het toezicht op Boeing te laks is geweest. “De FAA had veel beter zicht moeten hebben op wat er gaande was bij Boeing voor 5 januari”, zei FAA-directeur Mike Whitaker in een hoorzitting in de Senaat. De procedures voor het incident met de Boeing van Alaska Airlines waren volgens hem te veel gericht op papierwerk en niet op inspecties.

Behalve het incident in januari, verloor begin maart een Boeing 777 van United Airlines kort na vertrek vanaf San Francisco een wiel van het landingsgestel. Vorige maand moest een Boeing 737 in Senegal de start afbreken toen een motor en de linkervleugel in brand vlogen. Het toestel belandde na een noodstop in het gras. In het Turkse Antalya was ook een incident met een Boeing 737. Die kreeg tijdens de landing een klapband.

Door de veiligheidsproblemen staat toezichthouder FAA zelf ook in het middelpunt van kritiek. De organisatie kampt al lange tijd met een tekort aan geld en personeel en heeft de taak van kwaliteitsborging overgedragen aan bevoegde werknemers van vliegtuigfabrikanten. “Dit creëert een belangenconflict”, zei een bestuurder bij de onafhankelijke organisatie Flight Safety Foundation onlangs.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur rijdt vrachtwagen vast bij KFC in Emmen [+foto]

EMMEN - Zaterdagavond heeft een vrachtwagenchauffeur zichzelf met zijn vrachtwagen vastgereden in het gras bij de KFC aan de Nijbracht in Emmen. Een bergingsbedrijf is...
×