Clicky

zondag 21 juli 2024 - 12:38 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsFormerende partijen komen bijeen voor spoedoverleg

Formerende partijen komen bijeen voor spoedoverleg

DEN HAAG – De leiders van de PVV, VVD, NSC en BBB komen vrijdagmiddag bijeen voor spoedoverleg, meldden ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Het onverwachtse overleg is nodig omdat VVD-leider Dilan Yeşilgöz eerder op de dag scherpe kritiek uitte op de voordracht van PVV’er Marjolein Faber tot beoogd minister van Asiel en Migratie.

Yeşilgöz heeft moeite met eerdere uitspraken van Faber en de toon die zij over het algemeen bezigt. De VVD-leider vraagt zich hardop af of die wel “matcht” met het ambt van minister. Faber staat bekend om haar vergaande uitspraken. Zo sprak zij eerder over “omvolking” in de Eerste Kamer. Ook noemde zij het kabinet “een vijfde colonne”, oftewel een groep die heimelijk de staat ondermijnt, in een debat. Verder wilde Faber dat de islam zou verdwijnen uit Nederland. Faber raakte ook in opspraak toen haar zoon duizenden euro’s verdiende met het maken van websites voor de PVV.

Donderdag moest PVV-leider Geert Wilders de voordracht van Gidi Markuszower voor die post intrekken, omdat die niet door de screening van de AIVD was gekomen. Volgens sommige media was Wilders eerder gewaarschuwd door andere coalitieleiders over de benoeming van Markuszower.

Personele problemen

De ophef over Faber en Markuszower past in een reeks van personele problemen van Wilders deze formatie. Allereerst bleek dat zijn aangestelde verkenner Gom van Strien zich mogelijk publiek geld had toegeëigend en er een aangifte tegen hem lag voor omkoping en oplichting. De FIOD heeft inmiddels een inval gedaan in Van Striens woning.

Daarna moest Wilders er genoegen mee nemen dat hij niet zelf premier werd, maar iemand anders. Yeşilgöz en Omtzigt wilden niet dat hij premier werd, vanwege zijn eerdere uitspraken en opstelling. Afgesproken werd dat alle vier de partijleiders van de coalitie in de Kamer zouden blijven.

Informateur en later beoogd premier Ronald Plasterk bleek ook verwikkeld te zijn in een integriteitskwestie. Ook hij werd ervan beschuldigd zich te hebben verrijkt met publiek onderzoeksgeld toen hij onderzoek deed bij het Amsterdam UMC en daar een patent op aanvroeg. Plasterk trok zich terug, waarna Wilders uiteindelijk bij Dick Schoof uitkwam als premier.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Code geel in oosten van het land vanwege onweersbuien

DE BILT - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor het oosten van het land vanwege onweersbuien. De waarschuwing geldt voor...
×