Clicky

donderdag 25 juli 2024 - 02:43 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsHoge EU-boete voor Hongarije om schenden migratieregels

Hoge EU-boete voor Hongarije om schenden migratieregels

LUXEMBURG – Hongarije moet een hoge boete en een dwangsom betalen omdat het EU-land onder meer tegen de Europese regels in asielzoekers blijft opsluiten. Het land onttrekt zich “doelbewust” aan het asielrecht en dat is een “ongekende en uiterst ernstige inbreuk” op de Europese wetgeving, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

Het hof oordeelde drieënhalf jaar geleden al dat Hongarije, dat al jaren een heel streng migratiebeleid voert, zich niet aan de regels houdt. Het land gunt afgewezen asielzoekers bijvoorbeeld ook niet de tijd om beroep tegen hun afwijzing in Hongarije af te wachten.

De regering van premier Viktor Orbán heeft dat beleid niet bijgesteld, beaamt de hoogste Europese rechter na een klacht van de Europese Commissie. Hongarije moet daarom een boete van 200 miljoen euro betalen. Iedere dag dat de regering in Boedapest doorgaat met het gewraakte beleid, moet zij daarbovenop een dwangsom van 1 miljoen afdragen.

‘Ondergraaft solidariteit’

Zo’n hoge dwangsom wordt zelden opgelegd door het Europees Hof van Justitie. Polen werd drie jaar geleden bestraft met een dwangsom van een half miljoen euro. Toen dat land weigerde die te betalen, hield de Europese Commissie het bedrag in op EU-subsidies voor Polen.

Hongarije wentelt zijn verantwoordelijkheid af op de andere EU-lidstaten, oordeelt het hof in Luxemburg. “Ook zijn financiële verantwoordelijkheid.” Het land “ondergraaft het beginsel van solidariteit en eerlijke verdeling van verantwoordelijkheid daarmee ernstig”.

‘Onacceptabel’

Op één punt heeft Hongarije zijn leven na het vonnis uit 2020 wel gebeterd. De detentiekampen aan de grens met Servië waar het land asielzoekers opsloot, zijn opgedoekt.

Orbán vindt de boete en dwangsom “schandalig en onacceptabel”. Hongarije verdedigt slechts de grenzen van de Europese Unie, zegt hij op X. “Het lijkt erop dat illegale migranten belangrijker zijn voor de Brusselse bureaucraten dan hun eigen Europese burgers.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zwanen met olie besmeurd door lekkage in Rotterdamse Botlek [+foto]

ROTTERDAM - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie...
×