Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 17:57 uur
HomeNiet gecategoriseerdVlees van afgedankte racepaarden via Nederland illegaal in snacks

Vlees van afgedankte racepaarden via Nederland illegaal in snacks

AMSTERDAM – Afgedankte Ierse en Britse racepaarden komen met hulp van Nederlandse paardenhandelaren illegaal in de menselijke voedselketen terecht, meldt het Nederlandse House of Animals op basis van onderzoek dat de stichting samen met het Ierse tv-programma RTÉ Investigates heeft gedaan. Paardenvlees wordt volgens de stichting veel verwerkt in snacks als bitterballen en kroketten die worden verkocht bij horecagroothandels. Mensen mogen het vlees van de racepaarden niet eten, omdat zij tijdens hun carrière mogelijk medicatie hebben gehad om blessures te behandelen.

De renpaarden worden onder “erbarmelijke omstandigheden” naar Nederland en België vervoerd, om ze daar een nieuwe identiteit te geven. Handelaren brengen ze vervolgens met een nieuwe chip en een vals paspoort naar slachthuizen in onder meer Spanje, Italië, Polen en het Nederlandse Kerkdriel. Zo komt het paardenvlees illegaal in de voedselketen.

Dat de paarden juist in Nederland een vals paspoort krijgen komt doordat hier geen dierenarts nodig is, terwijl dit in veel andere landen wel het geval is. De chips worden op internet besteld met een Duitse code, waardoor de achtergrond van een paard amper traceerbaar is, omdat Duitsland een gesloten database heeft.

Paardenpaspoorten

House of Animals meldt dat in 2022 een Europese voedselwaarschuwing is uitgegaan voor vlees afkomstig van de slachterij in Kerkdriel, omdat dit niet in de voedselketen terecht had mogen komen. Oprichter van de dierenstichting Karen Soeters snapt niet hoe het mogelijk is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sindsdien niet beter controleert bij dit slachthuis. Volgens de NVWA werden in 2022 inderdaad paarden in een Nederlands slachthuis geslacht waarvan de paspoorten niet in orde waren. De toezichthouder laat weten dat het vlees toentertijd van de markt is gehaald, maar wil verder niet ingaan op de actuele situatie.

House of Animals heeft een handhavingsverzoek ingediend bij NVWA voor extra toezicht op diertransporten uit Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast wil de stichting dat er onderzoek komt naar fraude met paspoorten en chips en dat de slachterij in Kerkdriel sluit. De stichting heeft nog geen reactie gehad van de toezichthouder.

De NVWA meldt geen aanwijzingen te hebben dat er op dit moment vlees van illegaal geslachte paarden op de Nederlandse markt is. Ook heeft de NVWA-IOD onlangs een strafrechtelijk onderzoek afgerond naar het vervalsen van paardenpaspoorten, dat dossier ligt nu bij het OM.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×