Clicky

zaterdag 20 juli 2024 - 00:08 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsEU gaat 'verkeerde richting' op met importheffing, zegt China

EU gaat ‘verkeerde richting’ op met importheffing, zegt China

BEIJING – China maant de Europese Unie de importheffingen op Chinese elektrische auto’s te herzien en niet verder in de “verkeerde richting” te gaan. Dat meldt het staatspersbureau Xinhua in een commentaar op de woensdag aangekondigde heffingen die de Europese Commissie vanaf 4 juli wil invoeren.

“China en de EU zijn het meest gebaat bij samenwerking op het gebied van belangrijke economische en handelskwesties”, aldus Xinhua. “Het is te hopen dat de EU nog eens goed nadenkt en niet verder de verkeerde richting op gaat.”

Volgens de Europese Commissie bedrijft China oneerlijke concurrentie door eigen fabrikanten te subsidiëren. Als daaraan niets verandert, komen er extra heffingen tot ruim 38 procent. Brussel lijkt daarmee ruimte open te laten voor overleg om een oplossing te vinden, concludeert Xinhua in het commentaar.

Rechtszaak

De Chinese reactie wijst volgens ingewijden uit de industrie op een verlangen om de situatie niet te laten escaleren.

China waarschuwde wel dat het land mogelijk een aanklacht zal indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de geplande nieuwe EU-importtarieven. “China behoudt zich het recht voor om een ​​rechtszaak aan te spannen bij de WTO en alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de rechten en belangen van Chinese bedrijven resoluut te verdedigen”, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel.

Tesla

Volgens het ministerie schenden de Europese acties de WTO-regels en toont de EU daarmee “puur protectionistisch gedrag”. Ook schenden de hogere importheffingen niet alleen de wettelijke rechten en belangen van de Chinese elektrische autosector, maar zullen ze ook de autoproductie en toeleveringsketens over de hele wereld verstoren, waarschuwde het ministerie.

Tesla verwacht een van zijn bekendste modellen, de Model 3, vanaf volgende maand duurder te moeten maken in de EU door de hogere importheffing. Het bedrijf meldt niet hoeveel duurder de auto’s worden. De Model 3 is een van de typen die in China worden geproduceerd.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×