Clicky

maandag 17 juni 2024 - 17:35 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsParlementariërs VS op bezoek bij nieuwe president Taiwan

Parlementariërs VS op bezoek bij nieuwe president Taiwan

TAIPEI – Zes Amerikaanse parlementsleden onder leiding van de commissievoorzitter Buitenlandse Zaken Michael McCaul brengen een bezoek aan Taiwan. Ze ontmoeten er de pas aangetreden president Lai Ching-te. Volgens Amerikaanse en Taiwanese media is het bezoek van zondag tot donderdag.

Het bezoek volgt op twee dagen van Chinese militaire manoeuvres rond het feitelijk onafhankelijke eiland dat China als eigen grondgebied beschouwt. De Volksrepubliek wil niet dat Taiwan internationale erkenning krijgt en streeft ernaar het volledig bij China te voegen.

De VS hebben Taiwan tot 1979 als China erkend en hadden geen betrekkingen met de communistische Volksrepubliek China. Maar vanaf toen ging Washington over tot erkenning van communistisch China en de relaties met Taiwan zijn sindsdien “officieel aanzienlijk, maar niet diplomatiek”. Washington steunt Taiwan daarmee wel intensief tot ergernis van de leiders in Beijing.

Chinese leiders uitgenodigd

President Lai Ching-te heeft volgens plaatselijke media zondag China opgeroepen zich verantwoordelijk te gedragen en de vrede over de Straat van Taiwan, de wateren tussen China en het eiland, te bewaren. Hij bedankte in zijn rede voor militairen in het bijzonder de Verenigde Staten voor hun inspanningen die vrede te waarborgen.

Lai Ching-te heeft ook de Chinese leiders in Beijing uitgenodigd voor gesprekken die moeten leiden tot wederzijds begrip en verzoening.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

HTM presenteert nieuwe elektrische bussen

DEN HAAG - Op vrijdag 14 juni 2024 hebben algemeen directeur HTM Jaap Bierman en directeur Daimler Buses Nederland, Joost van der Bijl, de...