Clicky

maandag 17 juni 2024 - 00:46 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsOekraïne gebruikt deel wapens VS niet door gps-jamming Rusland

Oekraïne gebruikt deel wapens VS niet door gps-jamming Rusland

KYIV – Oekraïne gebruikt een deel van de Amerikaanse gps-geleide wapensystemen amper omdat Rusland ze telkens tegenhoudt door middel van gps-jamming, technologie die gps-signalen verstoort. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van een vertrouwelijk Oekraïens onderzoek.

Onder meer de zogenaamde Excalibur-artilleriegranaten, die hun doel vinden op basis van gps-signalen, zouden veel hinder ondervinden van de Russische interferentie.

Oekraïne is vorig jaar gestopt met het gebruik ervan omdat ze nog maar in 10 procent van de gevallen hun doel raakten, blijkt uit het onderzoek. Ook de HIMARS-raketsystemen, die doelen op tientallen kilometers afstand kunnen raken, worden vaak verstoord door de Russische technologie.

Volgens de berichtgeving in The Washington Post is de gps-interferentie een van de redenen waarom Rusland de voorbije weken vooruitgang heeft geboekt aan het front. Oekraïne zou de Amerikaanse fabrikanten hebben gevraagd om updates voor de wapens zodat die beter de gps-interferentie kunnen weerstaan.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS