Clicky

zondag 16 juni 2024 - 22:52 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsIsraëlische minister: Rafah bezetten als reactie op uitspraak ICJ

Israëlische minister: Rafah bezetten als reactie op uitspraak ICJ

TEL AVIV – Israël moet Rafah bezetten en de militaire druk verder opdrijven als reactie op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Dat zei de ultrarechtse Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, meldt de Israëlische nieuwszender N12.

Het hof van de Verenigde Naties had eerder vrijdag juist opgeroepen om het offensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, onmiddellijk te staken.

Ook de uiterst rechtse minister van Financiën, Bezalel Smotrich, reageerde furieus op de uitspraak, waarin het ICJ ook oproept meer te doen om inwoners van Gaza te beschermen. Smotrich zei dat “zij die eisen dat Israël de oorlog staakt, eisen dat Israël ophoudt te bestaan”, en dat “Israël daar nooit mee akkoord zal gaan”.

Meer gematigde Israëlische stemmen reageren eveneens erg afkeurend op de uitspraak van het ICJ. Oppositieleider Yair Lapid heeft het over een “morele ramp”. Volgens hem begrijpt het VN-hof niet dat een beëindiging van de gevechten gekoppeld moet zijn aan de vrijlating van de gijzelaars.

Een voormalig Israëlische VN-gezant, Danny Danon, had dezelfde kritiek: “Terwijl de ICJ-rechters in Den Haag comfortabel beraadslagen en terugkeren naar hun families, kwijnen 125 gijzelaars weg in tunnels”, zei hij.

Een regeringswoordvoerder kwam met een officiële reactie en zei dat “geen enkele macht op aarde Israël ervan kan weerhouden zijn burgers te beschermen en achter Hamas in Gaza aan te gaan.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS